Връзки за достъпност

Извънредни новини

Отрязаният бюджет на БНР ще бъде тема в Брюксел


Бетина Жотева беше преизбрана за шеф на СЕМ за още една година.

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще информира Европейската комисия за намаления бюджет на обществените медии и на самия регулаторен орган.

Това стана ясно след днешно заседание на институцията, в което беше взето още едно решение: СЕМ преизбра Бетина Жотева за свой председател. Мандатът е едногодишен.

През последните 5 месеца бюджетът на общественото радио беше намален с близо 1 милион лева. Решението е на Министерския съвет.

Преди дни генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати официално искане до парламентарната бюджетна комисия да бъде променен текстът от Закона за държавния бюджет. Той е този, който в момента позволява на Министерския съвет да орязва финансирането на общественото радио.

В неделя Общественият съвет на БНР поиска да се възстанови бюджетната субсидия на медията в първоначалния й размер.

БНР е обществена медия, която традиционно отстоява своята независимост от управляващите. Тя е била обект на критики от страна на почти всички правителства в последните 30 години.

В понеделник от СЕМ решиха, че ще изпратят писмо до Европейската комисия, в което ще акцентират върху проблемите в бюджета на всички обществени медии и на самия СЕМ, а не само на БНР. Те казаха, че ще акцентират върху необходимостта от законова регламентация на нов начин на финансиране на обществените медии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG