Връзки за достъпност

Извънредни новини

Отрязаният бюджет на БНР ще бъде тема в Брюксел


Бетина Жотева беше преизбрана за шеф на СЕМ за още една година.
Бетина Жотева беше преизбрана за шеф на СЕМ за още една година.

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще информира Европейската комисия за намаления бюджет на обществените медии и на самия регулаторен орган.

Това стана ясно след днешно заседание на институцията, в което беше взето още едно решение: СЕМ преизбра Бетина Жотева за свой председател. Мандатът е едногодишен.

През последните 5 месеца бюджетът на общественото радио беше намален с близо 1 милион лева. Решението е на Министерския съвет.

Преди дни генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати официално искане до парламентарната бюджетна комисия да бъде променен текстът от Закона за държавния бюджет. Той е този, който в момента позволява на Министерския съвет да орязва финансирането на общественото радио.

В неделя Общественият съвет на БНР поиска да се възстанови бюджетната субсидия на медията в първоначалния й размер.

БНР е обществена медия, която традиционно отстоява своята независимост от управляващите. Тя е била обект на критики от страна на почти всички правителства в последните 30 години.

В понеделник от СЕМ решиха, че ще изпратят писмо до Европейската комисия, в което ще акцентират върху проблемите в бюджета на всички обществени медии и на самия СЕМ, а не само на БНР. Те казаха, че ще акцентират върху необходимостта от законова регламентация на нов начин на финансиране на обществените медии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG