Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Те останаха ужасени". Сделката, която никога не беше предложена


Ян Хамачек
Ян Хамачек

Четвъртък вечер. Много след края на работния ден. В кабинета на вицепремиера се провежда среща. Той е поканил при себе си шефове на специални служби, директора на полицията и главния прокурор. Поканил е и посланика в Русия, който е долетял специално от Москва. В кабинета на вицепремиера се говори за ваксини срещу COVID-19, за потулване на разследване на взривове и за световна дипломация на най-високо равнище. И за евентуална сделка.

Звучи като политически трилър. Последиците от тази среща наистина напомнят този жанр.

Става дума за вицепремиера и вътрешен министър на Чехия Ян Хамачек, който вече втора седмица е подложен на атаки от политически опоненти и медии заради въпросната среща, на която е предложил изненадващо смел план за сключване на сделка с Русия, който е бил отхвърлен от другите участници. Самият Хамачек отрича да е имал такъв план, но въпреки това думата „предател“ е сред най-често споменаваните по негов адрес.

Кога се е провела срещата

Историята започва от разследване на новинарския портал „Сезнам“, публикувано на 4 май. Журналистите Янек Кроупа и Кристина Цирокова озаглавяват своята статия „Доказателство: Хамачек е искал да размени Врбетице за 1 милион „спутници“.

Те описват подробно срещата в кабинета на Хамачек, която се е провела на 15 април вечерта. Това е точно два дни преди Чехия да обяви, че гони 18 руски дипломати заради разкрита връзка между взривовете във военния склад във Врбетице през 2014 г. и агенти на военното разузнаване на Русия. Изявлението на премиера Андрей Бабиш и вицепремиера и министър на вътрешните работи Ях Хамачек беше направено късно вечерта в събота, 17 април.

В дните преди това представители на чешкото правителство коментираха възможността да купят и внесат руски ваксини срещу COVID-19 „Спутник V“. Това стана и причината за поредната оставка на министър на здравеопазването – Ян Блатни се противопостави на идеята за внос на руски ваксини без одобрение от Европейската агенция по лекарствата и се раздели с поста си.

Тогава Хамачек съобщи, че е подготвил пътуване до Москва, за да преговаря за ваксини. Планираната дата за визитата беше 19 април, понеделник. В петък, 16 април, Бабиш каза, че Хамачек няма да пътува до Москва, защото му е необходим на заседанието на правителството в понеделник. Някои чешки медии изразиха недоумение, защото в предварително публикуваната програма липсваше точка, която да е свързана с вътрешния или външния министър. По това време Хамачек изпълняваше и двете функции. В събота вечерта се разбра каква е причината. Но това се оказа само част от картината.

Какво е обсъждано на срещата

Според новинарския портал „Сезнам“, Хамачек е поканил при себе си посланика на Чехия в Русия Витеслав Пивонка, директора на външното разузнаване Марек Шимандл, директора на военното разузнаване Янек Бероун и началника на националната полиция Ян Швейдар. След 21:30 часа към тях се е присъединил и главният прокурор Павел Земан.

Журналистите пишат, че няколко участници в разговора са потвърдили, че Хамачек е изложил пред гостите си своя план, след което те са останали „ужасени“. Той накратко звучи така:

Чехия потулва засега случая във Врбетице и не го обявява публично, а в замяна Русия изпраща 1 милион дози от „Спутник V“.

Чехия потулва засега случая във Врбетице и не го обявява публично, а в замяна Русия изпраща 1 милион дози от „Спутник V“ и приема поканата на Прага да бъде домакин на евентуалната първа среща между Владимир Путин и Джо Байдън.

„Това са пълни глупости, не знам кой ви ги е казал“, е отговорил Хамачек на журналистите ден преди публикацията. Когато репортерите са му казали, че знаят това от участници в срещата, той е казал: „Не е възможно. Това са пълни глупости. Не знам как ви хрумна“.

На срещата не е присъствал представител на контраразузнаването, което всъщност разследва инцидентите във Врбетице, определени по-късно от Андрей Бабиш като терористични актове.

Защо Хамачек не отиде в Москва

Според „Сезнам“, още преди срещата в кабинета му, Хамачек вече е уговарял свои срещи в Москва – например с председателя на Държавната дума Вячеслав Володин, който е приеман за близък до Путин.

Най-остро на плана на Хамачек са се противопоставили шефовете на външното и военното разузнавания и директорът на полицията. И тримата са потвърдили пред „Сезнам“ своето участие в разговора, без да коментират съдържанието му. И тримата обаче не отричат за плана за предлагане на сделка на Русия.

Единствено посланик Пивонка е подкрепял в началото плана на Хамачек. Когато обаче вицепремиерът го е попитал дали руснаците ще го запишат как им предлага сделка, дипломатът е отговорил утвърдително. Именно това е разубедило Хамачек и планът е бил изоставен, пише „Сезнам“.

Главният прокурор Павел Земан е пристигнал по-късно на срещата. „По това време вече беше ясно, че няма да има пътуване до Русия и нещата изглеждаха решени“, казва той пред „Сезнам“.

Как продължава скандалът

Премиерът Андрей Бабиш индиректно потвърди информацията, че такъв план все пак е имало. „Чух за това от медиите и още от самото начало мислех, че това е лоша идея. Радвам се, че не се осъществи“, каза Бабиш пред всекидневника „Право“. Премиерът отрече да е участвал в планирането на подобно посещение, нито да е санкционирал неговото провеждане.

Двете опозиционни коалиции в парламента нарекоха Хамачек „предател“ и призоваха случаят да бъде разследван.

Хамачек продължи да отрича и обясни, че подготвяното пътуване до Москва е било прикритие, за да може чешкият посланик в Русия да пристигне в Прага, без това да поражда подозрения.

„Моята репутация и тази на партията ми са увредени. Нямам друг избор освен да съдя авторите на статията за обида и очерняне“, каза Хамачек и обяви, че ще съди журналистите за 10 милиона крони (малко по-малко от 400 хиляди евро).

Хамачек е председател на Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП), която е коалиционен партньор на партията „Да“ на премиера Бабиш. Последните публикувани проучвания дават около 5-6% подкрепа за ЧСДП и около 21% за „Да“. Това не дава високи шансове за успех на настоящето правителство на предстоящите през октомври избори. Коалицията между „Пирати“ и „Кметове“ е начело с 27% подкрепа, следвана от дясноцентристката коалиция „Заедно“ с малко над 21 на сто.

Последният удар върху Хамачек дойде от негов съпартиец, който каза пред медиите, че вицепремиерът му се е похвалил в частен разговор миналия месец, че е осигурил руски ваксини и така ще повиши резултата на партията им.

В неделя дойде последният „изстрел“ засега. Представител на канцеларията на президента Милош Земан потвърди пред „Сезнам“, че с Хамачек е обсъждана поканата към Путин Прага да бъде домакин на евентуална среща с Байдън. Обяснението е, че ако такава среща все пак бъде планирана – официалната покана трябва да дойде от държавния глава. Такава покана дори е била подготвена, но е останала само като чернова заради провала на пътуването на Хамачек до Москва.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG