Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС е солидарен с България в спора с Русия и призовава за решаване на конфликта със Скопие


Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел
Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел

Държавите от Европейския съюз подкрепят съюзниците си Чехия и България на фона на разкритията за предполагаемо руско участие във взривове във военни складове на чешка и българска територия. Това каза първият дипломат на ЕС Жозеп Борел след среща на външните министри на държавите от блока. Държавите от ЕС насърчават България и Северна Македония да намерят решение на двустранния си спор, добави Борел.

„Отново изразихме солидарност с Чехия и България в светлината на скорошните събития, свързани с Русия“, каза върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел на пресконференция. „Моделът на негативно поведение на руското правителство продължава и се вписва в динамиката на ескалация.“

Борел каза също, че ЕС не планира да гони повече руски дипломати, за което призова по-рано Чехия. „Уверихме Чехия, че има силната подкрепа на ЕС, но в същото време всички са съгласни, че не трябва да се продължава ескалацията“, добави той.

През април властите в Чехия обвиниха руското военно разузнаване ГРУ във взривяването на склад за боеприпаси във Врбетице през 2014 г. Десетина дни по-късно и България съобщи, че агенти на ГРУ са заподозрени, че стоят зад взривове във военни складове, извършени в двете страни през 2014 и 2015 година.

Българската прокуратура откри и пряка връзка между взривовете и отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев през 2015 г. Неговото име се появи и във версията на чешките власти.

Жозеп Борел каза също, че държавите от ЕС насърчават България и Северна Македония да решат спора помежду си, който стана повод София да блокира началото на преговорите на Скопие за членство в ЕС.

„Насърчаваме България и Северна Македония да намерят приемливо и за двете страни решение на двустранните си спорове“, каза Борел в отговор на журналистически въпрос.

Той подчерта, че Северна Македония е изпълнила критериите за начало на преговорите за членство в ЕС и добави, че външните министри на държавите от блока са поели ангажимент да се стремят първата междуправителствена конференция, която ще даде началото на преговорите на Скопие за членство в ЕС, да бъде насрочена възможно най-скоро.

Преговорите за членство на Северна Македония не могат да започнат, докато държавите от ЕС не приемат рамката за преговори със Скопие.

България блокира приемането на преговорната рамка през ноември 2020 г. с аргумента, че не отразява исканията на София. Те са свързани с езика на Северна Македония, подкрепата към претенции за признаване на македонско малцинство и спазването на договора за добросъседство между двете държави.

Българската министърка на външните работи Екатерина Захариева е казала пред колегите си от другите държави от ЕС, че държавите от Западните Балкани трябва да спазват критериите на ЕС, за да бъдат част от блока.

„Само по себе си започването на преговори за членство за ЕС не е достатъчно, за да затвърдим геополитическата ориентация на Западните Балкани. Необходимо е държавите от региона да спазват критериите на ЕС и да изпълняват ефективно необходимите реформи, включително да прекратят финансираните дезинформационни кампании срещу държави членки”, е цитирана да казва Захариева в прессъобщение на българското Министерство на външните работи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG