Връзки за достъпност

Извънредни новини

400 000 нови случаи всеки ден. Индия отново отбеляза рекорден брой жертви на COVID-19


Болничните заведения в Индия са претоварени и има недостиг на медикаменти.
Болничните заведения в Индия са претоварени и има недостиг на медикаменти.

За пореден ден Индия регистрира най-високия ръст за денонощие на починали вследствие на коронавируса в страната, съобщиха световните медии.

В сряда правителството на южноазиатската държава обяви, че нови 4,205 души са станали жертви на вируса, с което общият брой починали надскочи 250,000 души. За същия период са регистрирани и 348,421 нови случаи на коронавирус. Така общият брой заразени в страната надхвърли 23 милиона души. Експерти смятат, че официалните данни са занижени в сравнение с действителния брой новозаразени и починали.

Според Шахид Джамел, който е водещ индийски вирусолог, статистиката сочи за бавно забавяне в разпространението на вируса.

“Прекалено рано е да се каже, че сме достигнали пика на вълната. Някои данни сочат, че наближаваме плато в броя на новозаразените за денонощие, но нека не забравяме, че все още има близо 400,000 нови случаи дневно”, каза Джамел в интервю за вестник Индиан Експрес.

В момента вълната от коронавирус в Индия води до всяка трета нова жерта на заразата в световен мащаб, сочи преброяване на Ройтерс. Множество болници както и крематории в страната са пренатоварени. Наблюдава се и остър недостиг на апарати за обдишване с кислород и основни медикаменти.

През последните два месеца Индия преминава през втора вълна на масово заразяване с коронавирус. За разлика от миналото лято сега броят на новозаразените се увеличава с много по-бързи темпове. Към днешна дата заразата се разпостранява от градските центрове към провинцията, където здравните заведения не са подготвени за борба с подобна криза.

На този фон някои от най-засегнатите от вируса градове в страната, като столицата Ню Делхи и финансовият център Мумбай, страдат и от недостиг на ваксини.

Втората вълна на пандемията доведе до призиви за общонационален локдаун. Отделни индийски щати вече затегнаха противоепидемичните мерки, което от своя страна носи негативни последици за икономиката на страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG