Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украинската прокуратура обвини съюзник на Путин в държавна измяна


Виктор Медведчук
Виктор Медведчук

Властите в Киев обвиниха Виктор Медведчук, който е сред ключовите съюзници на Кремъл в Украйна, в държавна измяна, предаде Ройтерс. Решението, обявено във вторник, е част от държавна кампания срещу група високопоставени украинци, отговорни за подклаждане на напрежението между Киев и Москва.

Медведчук е бизнесмен и лидер на опозицията. Украинската прокуратура го издирва по подозрения в държавна измяна и опит за грабеж на национални ресурси в Крим. Полуостровът беше анексиран от Русия през 2014 г.

“Разследването ни сочи, че Медведчук, който е тясно свързан с управляващите в Русия, е извършвал подривна дейност спрямо икономиката на Крим”, каза главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова по време на пресконференция.

В отговор партията на Медведчук публикува изказване, според което разследването за държавна измяна е с цел отмъщение провокирано от разкрития на опозиционния лидер относно провалите на украинската власт.

В самостоятелно изказване самият Медведчук определи делото срещу него като “изфабрикувано” и добави, че се намира в Украйна и не възнамерява да бяга от правосъдната система.

Решението от вторник е част от разрастващи се държавни мерки срещу Медведчук, започнали през февруари. Тогава опозиционният лидер и близки до него лица бяха подложени на санкции от страна на украинския президент, а три телевизионни канала, притежавани от съюзник на Медведчук, бяха свалени от ефир.

Обвиненията спрямо Медведчук идват в момент на изострени взаимоотношения между Киев и Москва, породени от скорошното струпване на руски войски по източната граница на Украйна. Кремъл осъди остро делото срещу Медведчук.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG