Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първият дипломат на ЕС с критики към руското определение "неприятелски държави"


Жозеп Борел
Жозеп Борел

Европейският съюз разкритикува решението на Русия да определи Чехия и САЩ като “неприятелски държави”. В забележки, направени от Брюксел късно вечерта в събота, ръководителят на външната политика на Евросъюза Жозеп Борел заяви, че “ЕС изразява съжалението си от твърденията на Русия за неприятелски действия”.

“Призоваваме Москва да преразгледа решението си, за да избегне следващо влошаване на нашите отношения, които и сега са под напрежение. Европейският съюз ще продължи да координира позициите си със своите партньори”, казва Борел, цитиран от Ройтерс. И добавя, че Брюксел изразява пълна солидарност с Чехия и САЩ и призовава Москва да спазва Виенската конвенция.

В петък правителство в Москва официално включи САЩ и Чехия в списък на "неприятелските" страни.

Изразът "неприятелска държава" беше използван за първи път в руското законодателство през април. Тогава президентът Путин подписа указ, с който позволи да се забранява на "неприятелски страни" да наемат на работа определен процент руски граждани и граждани на трети страни. Указът засяга само сключването на договори с дипломатическите представителства.

Според документа САЩ вече не могат да наемат нито един човек в посолството си и в консулствата, а Чехия може да наеме до 19 души.

Новината дойде на фона на обгегнати отношения на Русия с Чехия. Това стана след като чешкото правителство обвини руското военно разузнаване, известно като ГРУ, в извършването на взривове във военни складове на чешка територия през 2014 г.

Преди ден председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също разкритикува решението на Русия да обяви САЩ и Чехия за “неприятелски страни”. По думите на Мишел рукосто правителство е предприело “още една стъпка към ескалация на напрежението в отношенията между страните”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG