Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няколко български фамилии контролират 7 млн. дка земи и гори


Около 7 млн. декара земи и гори (6,4 % от площта на държавата) са предадени чрез ловни концесии в ръцете на около 170 фирми, се казва в анализ на неправителствената организация “Зелени закони”.

Сред собствениците на тези фирми са братя Ангелови, Валентин Златев, Цоло Вутов, Цоцоркови, Румен Гайтански, Емил Димитров, Фуат Гювен, Тодор Батков, Делян Пеевски, Тихомир Трендафилов, Гриша Ганчев, Христо Ковачки, Гео Дундаров и други.

Сдруженията плащат на държавата около 1 лв. на хектар под формата на вноски за стопанисване и за ползване на дивеча всяка година. Отделно имат задължение да извършват и определени инвестиции, включващи защита от бракониерство, засяване на фуражни култури, подхранване на дивеча и т.н.

Най-голямата тайна в ловните среди са договорите за съвместно изпълнение на дейности, въз основа на които държавните ловни стопанства (ДЛС) „споделят“ с частния партньор всички инвестиции, разходи и приходи при развитието на ловностопанската дейност в стопанството.

“Чрез такива договори е феодализирана площ от близо 3 млн. дка, което е близо 7% от всички горските територии в България, като управлението на 20 от всички 30 държавни ловни стопанства в България вече е в ръцете на известни ловни богаташи като братя Ангелови (ДЛС "Витошко-Студена"), Валентин Златев (ДЛС "Паламара" и ДЛС Росица), Цоло Вутов (ДЛС "Витиня"), Румен Гайтански (ДЛС "Искър"), Емил Димитров (ДЛС "Шерба"), Фуат Гювен (ДЛС "Арамлиец"), Тодор Батков (ДЛС "Кормисош"), Тихомир Трендафилов (ДЛС "Тракия"), Делян Пеевски в 2 две ловни стопанства в Родопите и т.н.”, пише в анализа.

Средните цени, формиращи се от размера на ежегодните инвестиции, са около 20 лв. на хектар. “Ако фирмата успее да покрие този разход със сходни по размер приходи, то „феодализацията“ на стопанството на практика излиза безплатна”, отбелязват от “Зелени закони”.

“При липсата на обществен контрол ловните концесии водят до пълна феодализация на горите и ловните територии чрез ограничаване на обществения достъп посредством ловни огради, административни заповеди и жива охрана, чрез непрозрачно обсебване и ползване на публичните ресурси (гори, дивеч, сгради) за сметка на държавата, чрез нагласена приватизация на сгради и т.н.”, се казва в анализа на организацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG