Връзки за достъпност

Извънредни новини

България ще получи близо 1.2 млрд. евро от Фонда за справедлив преход


Комплексът "Марица-Изток" се намира в един от регионите на ЕС, които генерират най-голямо количество емисии
Комплексът "Марица-Изток" се намира в един от регионите на ЕС, които генерират най-голямо количество емисии

България ще получи средства в размер на 1.178 млрд. евро от Фонда за справедлив преход. Това стана ясно след като Европейският парламент одобри разпределението на средствата между страните от Европейския съюз. В пакета за България влизат 505 млн. евро по Многогодишната финансова рамка за периода 2021 – 2027 г. и 673 млн. евро по плана за възстановяване NextGenerationEU.

Разпределението на средствата към всяка от страните членки се базира на пет социално-икономически критерия, сред които са данните относно заетостта, генерирането на парникови газове, отделянето на въглеродни емисии в региони, свързани с производство на въглища и др.

По данни на ЕС 231 хил. граждани от 96 региона в страните членки са ангажирани пряко във въгледобивната и минната индустрия. Според прогнози до 2030 г. общо 160 хил. от тях могат да загубят работата си, но в същото време нови 315 хил. работни места могат да бъдат създадени в секторите, свързани с производството на чиста енергия.

В България се намира един регионите, които генерират най-много емисии в блока, а основна причина са дейностите в Маришкия басейн.

Фондът за справедлив преход ще финансира проекти свързани с квалификация и преквалификация, съдействие при търсене на работа, инвестиции в нови енергийни технологии, енергийна ефективност и устойчива местна мобилност.

Средства няма да бъдат предоставяни за проекти, свързани с изгаряне на отпадъци, затварянето или изграждането на атомни електроцентрали, дейности свързани с изкопаемите горива и тютюнопроизводството.

Фондът за справедлив преход включва общо 7,5 млрд. евро от Многогодишната финансова рамка за периода 2021 – 2027 г. и допълнителни 10 млрд. евро от NextGenerationEU, разпределени между държавите от ЕС. За да влезе в сила регламентът за плана, той трябва да бъде официално одобрен от Съвета на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG