Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три дела са заведени срещу финансов редактор на "Капитал" заради статии за Стоян Мавродиев


Стоян Мавродиев
Стоян Мавродиев

Финансовият редактор на "Капитал" Николай Стоянов е ответник по три дела, заведени от бившия директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев и кипърския гражданин Майкъл Тимвиос, съобщи изданието в сряда. За две от тях вече са му връчени призовки и има насрочени заседания, а по третото все още той не е получил съдебните книжа.

Претенциите към Стоянов са по повод два негови текста от миналата година, в които са описани косвени връзки между Мавродиев и Тимвиос. Двамата обаче твърдят в тъжбите си, че са независими един от друг и информацията в публикациите на журналиста уврежда имиджа им.

Позицията на редакцията на "Капитал" и акционерите в "Икономедиа" е, че "без да оспорват правото на всеки да защитава името си в съда", "виждат в тези синхронно предприети действия опит за натиск и заглушаване на критичните медийни гласове в страната".

В публикацията по повода се посочва още, че двете заведени дела имат белезите на т.нар. SLAPP (стратегическо дело срещу публично участие), "при които водещата идея е не да бъдат спечелени, а да бъдат отказани медии, активисти, неправителствени организации и т.н. от активна гражданска позиция под страх от присъди или непосилни финансови санкции".

Николай Стоянов, "Капитал"
Николай Стоянов, "Капитал"

Претенциите на Тимвиос са свързани със статията на Стоянов "Скритите владения на Мавродиев" от август 2020 г. Тя е част от серия текстове, отразяващи твърденията на бившия депутат Димитър Ламбовски, че е продал на офшорна компания на Мавродиев две къщи в Гърция, докато последният последователно е оглавявал Комисията за финансов надзор (КФН) и ББР и подобни сделки не са отразени в имуществените му декларации.

Като доказателства в подкрепа на твърденията на Ламбовски Стоянов описва косвени връзки, обосноваващи предположението, че Мавродиев действително контролира тази и други офшорни фирми, въпреки че като техни собственици са посочени други хора, включително Тимвиос. Според кипъреца представянето му като "подставено лице" уврежда доброто му име на инвеститор, макар че не е известно дейността му да се радва на някаква публичност в България и чужбина.

Мавродиев пък съди Стоянов заради материала "Борсовата машина за паспорти", проследяващ разрастването на най-голямата публична компания в България с оценка надхвърляща 15 млрд. лв. – "Кепитъл консепт лимитед". Напомняйки, че дружеството така и не реализира проекта си за увеселителен мегакоплекс в Мусачево, "Капитал" съобщи миналата година, че контролираната от хонконгския милиардер Стивън Ло компания има идея да рестартира проекта на нов терен до села Кътина, който преди това е придобит от фирма на Майкъл Тимвиос.

В тази връзка Мавродиев твърди в тъжбата си, че не е свързан нито с компаниите на кипъреца, нито с описания от изданието сюжет как инвестирането в "Кепитъл консепт лимитед" се ползва за придобиване на гражданство или право на пребиваване на чужденци в страната срещу инвестиции. Тази практика беше критикувана от Брюксел, но въпреки това 44-тото Народно събрание остави тази възможност в българското законодателство.

"Капитал" неупсешно е търсил за коментар Мавродиев и Тимвиос

"Смятам, че материалите, които сме публикували и за които става въпрос в исковете, са написани по всички журналистически стандарти, които в "Капитал" спазваме. Стоян Мавродиев е търсен за коментар и за двата текста. И е търсен по всички начини: телефони, съобщения, мейли. Отговор не получихме", коментира Николай Стоянов пред Свободна Европа.

По отношение на Майкъл Тимвиос, който претендира в тъжбата си, че "не е подставено лице, а уважаван международен инвеститор", журналистът заяви, че при подготовката на публикацията е направил "всичко възможно" да намери публична информация за бизнесмена.

"Включително попитах кипърски колеги журналисти, но така и не открих информация за неговите бизнес начинания, статии, интервюта или каквото и да е друго освен участията му в български и кипърски дружества", добави Стоянов.

В текстовете си, станали предмет на съдебни претенции от Мавродиев и Тимвиос, той посочва няколко индиректни връзки между двамата, които не се оспорват в исковете им. През 2002 и 2003 г. кипърецът е част от управата на фирмата "Юнайтед консултинг", притежавана преди това от Стоян Мавродиев и прехвърлена на офшорни дружества.

"Капитал" пише още, че през 2018 г. Тимвиос придобива "Интертранс Риалти 17" от съпругата на Мавродиев – Димитринка Мавродиева. Освен това посочва компанията на кипъреца TDM audit services като одитор на кипърски компании, които се свързват с Мавродиев.

"Включително на Vardesco Holdings, за която бившият депутат Димитър Ламбовски публично твърди, че е собственост на Мавродиев и на нея е продал две къщи в Гърция", припомня изданието.

В текстовете, оспорени пред съда, се посочва също, че управител на няколко дружества, декларирани като собственост на Тимвиос, е Димитър Младенов. Той е изпълнителен директор и на някогашната компания на Мавродиев "Юнайтед консултинг". Бил е и управител и на фирмата "Рийл естейт венчърс" от 2006 до 2015 г., чийто собственик еднолично е бил Стоян Мавродиев.

Преидисторията на действията на Мавродиев срещу "Икономедиа"

Това не е първият път, когато бишият ръководител на КФН и ББР завежда дела срещу жирналисти и издатели на "Капитал" и "Дневник". През 2016 г. предстедателстваната към онзи момент от Мавродиев Комисия за финансов надзор наложи на изданията рекордни глоби, които впоследствие бяха отменени в голямата си част от съда като незаконни.

"Общият размер на глобите, които КФН наложи на "Икономедиа", мениджмънта и компании на издателите ѝ, е около 1 млн. лева. Общият брой административни производства, съответно съдебни дела, е над 100. За огромната част от тях съдът разпореди, че са наложени незаконно", пише "Капитал" в сряда.

Отделно от това Мавродиев водеше частни дела срещу още трима журналисти от изданието – Галя Прокопиева, Десислава Николова и Росен Босев. От тях осъден беше единствено Босев. Това стана с решение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, която отказа да си направи отвод по делото, въпреки множеството критични публикации на журналиста срещу нея в годините преди този казус.

Преди малко повече от година Стоян Мавродиев беше отстранен от ръководния пост в ББР след статия на Николай Стоянов, в която "се разказваше за пореден отпуснат голям кредит от 75 млн. лв. за колекторска компания, след разкрития за серия такива и по-големи в предходните години за фирми, близки до Делян Пеевски, Румен Гайтански, Георги Гергов и други", припомня още "Капитал".

Само преди няколко дни служебният икономически министър Кирил Петков публично обяви, че най-големите бенефициенти на кредити от ББР са осем фирми, получили близо 1 млрд. лева. Впоследствие икономическото министерство съобщи, че специално назначена комисия ще направи проверка в банката.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG