Връзки за достъпност

Извънредни новини

Уволнен заради зададен въпрос. Как още един журналист в Турция остана без работа


Журналист от турската държавна Анадолка агенция беше уволнен, след като зададе въпрос относно обвинения, отправени от мафиотски бос срещу министъра на вътрешните работи, съобщи Франс прес.

От три седмици избягалият от страната Седат Пекер публикува в Ютюб видеа, в които обвинява членове на правителтвото и управляващата партия в корупция.

В едно от видеата, които набират популярност в интернет, Пекер обвинява министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, че му е предложил защита. Твърди, че го е предупредил за предстоящо разследване срещу него миналата година, което му е позволило да избяга от Турция.

Сойлу, който е една от най-мощните фигури в политическия живот в Турция, е подложен на натиск от опозицията да подаде оставка, но отхвърля обвиненията.

По време на пресконференция репортерът на Анадолската агенция Мусаб Туран е попитал министъра на промишлеността и министъра на земеделието за коментар по обвиненията в корупция. Журналистът е попитал двамата министри и дали за правителството вътрешният министър е станал "източник на срам". Видеото от въпросната пресконференция е едно от най-споделяните в интернет вече втори ден.

Анадолската агенция публикува позиция, от която става ясно, че Туран е уволнен заради "липса на журналистически принципи" и разпространение на "политическа пропаганда".

"Поискахме прокуратурата да проведе разследване, за да провери дали Туран е член на терористична група, или не", казват от информационната агенция.

"Тези, които се стремят да навредят на почтеността на нашата държава, ще платят цената", написа в Туитър Фаретин Алтън – директор на отдела за комуникации в екипа на президента Ердоган.

Турция многократно е критикувана заради отношението на властите към медиите. Според последния доклад на "Репортери без граници" страната заема 153-то място по свобода на словото. Около 130 журналисти остават в затвори в страната. Турция се превръща в "най-големия затвор за журналисти в света", твърдят правозащитниците от „Хюман райтс уоч”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG