Връзки за достъпност

Извънредни новини

Беларус е заплашен от нови европейски санкции заради "държавното отвличане" на самолет


Раман Пратасевич
Раман Пратасевич

Лидерите на Европейския съюз (ЕС), които предстои да проведат среща на върха в понеделник вечерта, предупредиха за бъдещи наказателни мерки срещу Беларус заради принудителното отклоняване на пътнически самолет на Ryanair до Минск в неделя.

Полет на нискотарифната компания от Атина за Вилнюс беше отклонен над територията на Беларус и принуден да кацне в столицата Минск заради мнима заплаха за бомба. След това беларуските власти задържаха един от пътниците на борда – Раман Пратасевич, администратор на канала NEXTA-Live в Telegram, който отразява протестите в Беларус срещу държавния лидер Александър Лукашенко.

Властите в Беларус разследват Пратасевич за организиране на масови безредици, нарушаване на реда и разпалване на социална омраза. По тези обвинение 26-годишният опозиционен активист може да получи до 15 години затвор.

Представители на ЕС и няколко западни правителства осъдиха инцидента, определяйки го като „държавно отвличане“ на търговски полет. Някои от тях призоваха за нови санкции срещу Лукашенко,критикуван за масови репресии срещу несъгласието в страната след оспорваните президентски избори миналия август.

„Извършвайки този принудителен акт, беларуските власти застрашиха безопасността на пътниците и екипажа“, заяви първият дипломат на ЕС Жосеп Борел в изявление на 24 май от името на Общността.

Той призова за провеждане на международно разследване и незабавно освобождаване на Пратасевич, добаяйки, че „това е поредният откровен опит на беларуските власти да заглуши всички гласове на опозицията“.

„Тази ситуация ще бъде повдигната на предстоящото заседание на Европейския съвет. ЕС ще разгледа последиците от това действие, включително да вземе мерки срещу отговорните“, се казва още в декларацията, разпространена от кабинета на Борел.

По информация на Радио Свободна Европа сред най-вероятните мерки, които европейските лидери ще предприемат по-късно в понеделник, е да приузоват за разследване на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Другата много вероятна санкция срещу Беларус е забрана за държавната авиокомпания „Белавиа“ да ползва летищата в ЕС, както и спиране на всички полети от ЕС, които влизат в беларуското въздушно пространство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG