Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лукашенко подписа законови ограничения за протестите и медийната свобода


Александър Лукашенко подписва новите законови поправки

Авторитарният лидер на Беларус Александър Лукашенко подписа в понеделник законодателни промени, които ограничават възможностите за организиране на протести и медийната свобода, съобщи местната редакция на Радио Свободна Европа.

Поправките утежняват процедурата за съгласуване на демонстрации като задължават организаторите им да се обръщат за разрешения за всички видове масови събирания към общинските власти. Предвижда се и политическите партии и обществени сдружения да носят отговорност, ако техни активисти призовават за провеждане на протест преди той да е официално разрешен.

Освен това новото законодателство забранява журналистите да организират или да участват в масови събирания в професионално качество и елиминират възможността за набиране на средства с цел провеждане на протести.

Новите промени дават право на общинските власти и службите за сигурност да блокиране на пътища в районите, в които са планирани масови демонстрации, както и по маршрутите, използани от участниците в такива прояви. Те влизат в сила месец след обнародването им.

Подписаните от Лукашенко законови поправки стават факт на фона на продължаващото от миналия август масово недоволство срещу него, провокирано от поредната му победа на последните президентски избори, която опозицията и Западът не признават за легитимна.

Европейският съюз, САЩ, Канада и други страни отказаха да признаят Лукашенко за легитимен лидер на Беларус и наложиха санкции срещу него и няколко висши белоруски служители в отговор на "фалшифицирането" на вота и репресиите след отбора.

Очаква се в понедленик европейските лидери да обсъдят нови мерки срещу Минск, провокирани от отклоняването на пътнически полет от Атина за Вилнюс, за да бъде арестуван беларуския опозиционен активист и журналист Раман Пратасевич. Западът определи случая като „държавно отвличане“ на самолет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG