Връзки за достъпност

Извънредни новини

Николай Стайков спечели голямата награда "Радостина Константинова" за "Осемте джуджета"


Николай Стайков

Николай Стайков от Антикорупционния фонд спечели голямата награда за разследваща журналистика „Радостина Константинова“ за разследването си „Осемте джуджета“, съобщиха от фондацията, поддържаща наградите.

Номинирани бяха общо 25 журналистически материала, публикувани между 1 май 2020 г. и 30 април 2021 г. Членове на журито бяха Валери Тодоров, Добрина Чешмеджиева, Къдринка Къдринова, Лили Маринкова, проф. Милко Петров, Михаил Вешим и Светла Петрова.

През миналото лято Антикорупционният фонд публикува четири епизода на разследването на Николай Стайков „Осемте джуджета“. То разказваше за схема за изземване на бизнеси с участието на бивши и настоящи високопоставени представители на прокуратурата, от която беше пострадал известният производител на асансьори Илия Златанов. Вледствие на разследването беше образувана прокурорска проверка, но към момента не е ясно на какъв етап се намира тя.

Журито от фондация „Радостина Константинова“ нареди на второ място Миролюба Бенатова за разследването ѝ за правителствената болница „Лозенец“, в което бяха разкрити данни за източане на здравната каса по скъпоструваща пътека за лечение на тромбоза. То беше излъчено в предаването „Алтернативата“ на ТВ1.

Трето място си разделиха Даниела Костадинова от БНР и Виктория Симеонова от онлайн предаването „Господари на ефира“. Разследването на Костадинова представя злоупотреби по проект, финансира от ЕС, а това на Симеонова беше озаглавено „Финансовата пирамида „Глобал Маркетс“ завлича хора с колосални суми“.

„Благодаря на всички журналисти, които участваха в конкурса и които отново показаха, че разследващата журналистика е сила и коректив на недъзите на обществото ни“, каза д-р Мария Вангелова, председател на фондацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG