Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС затваря небето и летищата си за авиокомпании от Беларус


Лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Еманюел Макрон по време на срещата в Брюксел. Пред тях е премиерът на Унгария Виктор Орбан.
Лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Еманюел Макрон по време на срещата в Брюксел. Пред тях е премиерът на Унгария Виктор Орбан.

Европейският съюз (ЕС) реши да наложи санкции на Беларус заради отклоняването на пътнически самолет, летящ между две страни от съюза, за да бъде арестуван опозиционен журналист. Съединените щати приветстваха решението на ЕС и обявиха, че обмислят конкретти стъпки как да се присъединят към санкциите.

В понеделник вечерта лидерите на ЕС, сред които и президентът на България Румен Радев, решиха да затворят европейското въздушно пространство за беларуски авиолинии.

Полетът на Ryanair от Атина, Гърция, за Вилнюс, Литва, беше принуден да се отклони и да кацне в беларуската столица Минск в неделя, където властите веднага арестуваха двама от пътниците - 26-годишният Раман Пратасевич и неговата приятелка.

ЕС настоява те да бъдат незабавно освободени, а някои лидери определят инцидента като "държавно отвличане". Решението на Европейския съвет от понеделник е съответните институции "да приемат необходимите мерки, за да забранят на беларуски авиолинии да преминават през въздушното пространство на ЕС и да кацат на летища в страни от ЕС.

В това време беларуската държавна телевизия излъчи видео от ареста, в което Пратасевич "признава" повдигнатото му обвинение за организиране на граждански безредици, което може да му донесе 15 години в затвора.

Представители на опозицията коментираха, че записът е направен под принуда. ЕС призова за незабавното освобождаване на Пратасевич и приятелката му и за налагането на допълнителни санкции на физически и юридически лица от Беларус. Европейските авиокомпании бяха призовани да избягват беларуското въздушно пространство.

Няколко часа по-късно президентът на САЩ Джо Байдън приветства решението от Брюксел и каза, че е поискал от екипа си да разработи възможности и за американски санкции, в координация с ЕС.

Байдън нарече отклоняването на полета "скандален инцидент".

Какво означават санкциите на практика

Беларус има само една авиокомпания, която извършва редовни полети. Това е Белавиа. В страната има регистрирани още една чартърна и три карго компании.

Белавия обслужва 60 редовни преки международни линии, от които 21 са до летища, разположени в страни на ЕС.

Най-голямата част от пътническия поток на Беларус е свързана с Русия, Украйна, Полша и Германия.

В страните на ЕС Белавия има ежедневни полети само до Варшава, Вилнюс, Рим и Амстердам.

Останалите дестинации в ЕС се обслужват от 1 до 5 пъти седмично и са до градовете Рига, Талин, Хелзинки, Стокхолм, Лондон, Прага, Милано, Барселона, Париж, Ларнака, Виена, Будапеща, Брюксел, както и до четири града в Германия - Берлин, Франкфурт, Мюнхен и Хановер.

Белавия не изпълнява полети до България.

Първият национален превозвач на Беларус е създаден през 1991 г. след разпада на СССР и наследява оскъден самолетен парк от самолети Туполев и Антонов. Той е приемник на само пет линии до страни, които са днес част от ЕС. След няколко преструктурирания, през 1996 е създадена днешната компанията Белавия.

Днес тя има 30 самолета Boeing и Embraer, и обслужва над 5 милиона пътници годишно. За сравнение през двата софийски терминала са преминали над 7 милиона пътници през 2019 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG