Връзки за достъпност

Извънредни новини

Женева, 16 юни. Първата среща между Джо Байдън и Владимир Путин вече е договорена


На 10 март 2011 тогавашният вицепрезидент на САЩ Джо Байдън се среща в Москва с президента на Русия Владимир Путин.
На 10 март 2011 тогавашният вицепрезидент на САЩ Джо Байдън се среща в Москва с президента на Русия Владимир Путин.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с руския си колега Владимир Путин в Женева на 16 юни. Това ще бъде първа среща между двамата лидери, откакто Байдън встъпи в длъжност като държавен глава на Съединените щати.

Новината за срещата беше съобщена и от двете администрации във Вашингтон и Москва. Събитието идва на фона на нарастващо напрежение между САЩ и Русия.

"Лидерите ще обсъдят широк кръг от наложителни въпроси, като целта ни е да възстановим предвидимостта и стабилността в отношенията между САЩ и Русия", се казва в съобщението на Белия дом.

Кремъл каза, че "планира да обсъди състоянието и перспективите за бъдещо развитие на руско-американските отношения, проблемите на стратегическата стабилност, както и актуални въпроси от международния дневен ред, сред които взаимодействието в борбата с пандемията от коронавирус и уреждането на регионални конфликти".

През март Байдън се съгласи с твърдението, че Путин е "убиец", а през април предложи среща между двамата по време на телефонен разговор.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки каза, че сред темите ще бъде и принудителното приземяване на самолет от Беларус, за да бъде арестуван опозиционен журналист. Положението в Украйна също е в дневния ред.

Преди седмица Джо Байдън освободи от санкции фирмата, която отговаря за строителството на газопровода "Северен поток 2", срещу който Вашингтон отдавна се противопоставя. Тръбата ще пренася газ от Русия за Германия и ще засили енергийната зависимост на Европа от Москва, смята Вашингтон.

"Той [газопроводът] е почти завършен. Не мога да разрешавам или да не разрешавам на Германия да прави нещо... Ако сега продължим напред и наложим санкции, това ще бъде контрапродуктивно в контекста на нашите отношения с Европа", каза Байдън във вторник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG