Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия изгони още един служител на българското посолство


Входът на българското посолство в Москва
Входът на българското посолство в Москва

Служител на българското посолство в Русия е обявен за "персона нон грата". Затова съобщи външното министерство в Москва в сряда по време на среща с българския посланик Атанас Кръстин.

Мярката е в отговор на решението на България да изгони служител на руската мисия в България, обявено на 29 април.

Българското правителство предприе тази стъпка след като прокуратурата съобщи, че съществуват достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между отравянето на оръжейния магнат Емилиян Гебрев през 2015 г. в София, взривовете в чешки военни складове през 2014 г. и 4 "сходни" инцидента във военни заводи и складове в България между 2011 и 2020 г. Шестима руснаци са заподозрени за участие във взривовете в страната.

Именно разкритието на чешките власти в средата на април, че агенти на руското военно разузнаване ГРУ са отговорни за взривовете в чешки военни складове повиши градуса на напрежение между Москва и Запада. В знак на солидарност с Прага още няколко европейски държави обявиха за персона нон грата руски дипломати.

Според външното министерство на Русия решението на България не е мотивирано с нищо.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG