Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ и ДПС си разделят гласовете в рисковите секции


В рискови секции са гласували между 283 650 и 409 865 от избирателите в България, което прави между 9 и 13 % от всички подадени гласове в страната

ГЕРБ и ДПС си разделят значителна част от подадените гласове в рискови секции. Това показва анализ на Антикорупционния фонд (АКФ) за контролирания и купения вот на последните парламентарни избори.

31 % от гласовете в тези секции отиват при ГЕРБ, а 30 % са подадени за ДПС. 12 % от вота, подаден в рискови секции, е за БСП, а 7 % за „Има такъв народ“.

В риск от контролиран и купен вот са били между 12 % и 17 % от всички секции в страната. Това е увеличение с 5 % в сравнение с предишните парламентарни избори от 2017 г., се казва в анализа на АКФ.

През 2021 г. най-много рискови секции има в Кърджалийския избирателен район – между 31 и 41 %, като 29 % от гласовете в района са подадени в рискови секции.

С най-голям дял от размера на контролирания и купен вот общо в цялата страна е Бургаският избирателен район. На него се падат 8 % от всички гласове в риск в страната.

Контролираният вот
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:09 0:00

На второ място е Кърджалийският със 7 %, следват Пазарджишкият и Благоевградският с по 6 % и Старозагорският с 5 %.

През 2021 г. най-голяма тежест на гласовете от рискови секции имат тези, подадени за ДПС – 27 % от всички, които Движението е спечелило. На второ място с 13 % от всички гласове, подадени за тях, излизат „Републиканци за България“. ГЕРБ са на трето място - 11 % от гласовете им са подадени в рискови секции.

Анализът на АКФ е по четири индикатора: нетипично висока избирателна активност в секцията в сравнение с активността в цялата община; нетипично висок резултат на партията победител в секцията в сравнение с резултатите ѝ в цялата община; резки отклонения в избирателната активност в дадена секция в два поредни избора и рязък ръст или спад в гласовете за дадена политическа партия в дадена секция в два поредни избора.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG