Връзки за достъпност

Извънредни новини

Майкрософт предупреди за нова руска хакерска атака срещу САЩ


Логото на Майкрософт върху сградата на компанията в Иси ле Мулино до Париж.
Логото на Майкрософт върху сградата на компанията в Иси ле Мулино до Париж.

Компанията Майкрософт съобщи, че руски хакери са предприели нова кибератака срещу американски институции. Новият пробив е бил извършен чрез имейл на Агенцията за международно развитие (USAID).

Акцията на хакерите е засегнала около 3000 имейл адреса в повече от 150 различни организации, написа вицепрезидентът на Майкрософт Том Бърт в своя блог. Този път атаката е била насочена включително и срещу неправителствени организации, ангажирани в областта на хуманитарната помощ и правата на човека.

Новината идва три седмици преди срещата между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън в Женева. В нея ще се обсъждат въпроси, довели до нарастващото напрежение между двете страни, което е съпроводено с изгонване на дипломати и обвинения, от страна на САЩ, в извършване на хакерски атаки срещу американски институции.

Според Том Бърт последният пробив е извършен от хакерската група Нобелиум - същата, която се подозира в извършването и на по-рано откритите атаки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG