Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС обеща 3 млрд. евро на Беларус, но само ако започне демократичен преход


Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е изпратила днес писмо на водача на опозицията в Беларус Святлана Циханоуска и нейни съмишленици, в което съобщава, че бюджетът на ЕС ще подкрепи с три милиарда евро демократичния преход в страната, предаде БТА.

Фон дер Лайен уточни преди дни, че помощта за Беларус ще бъде замразена, докато страната не предприеме промени след миналогодишните президентски избори, които според ЕК не са били "нито свободни, нито честни".

Преди дни ЕС затвори небето и летищата си за беларуски авиолинии в отговор на принудителното приземяване на полет на Ryanair в Минск, за да бъде арестуван опозиционен журналист.

Средствата от ЕС ще бъдат отпуснати под формата на безвъзмездна помощ и чрез заеми за укрепване на икономиката и институциите, се отбелязва в съобщение на комисията.

ЕС предвижда да свика инвестиционен форум и среща на донорите, за да се привлекат допълнителни средства за икономическия преход в Беларус. Очаква се така да бъдат събрани до пет милиарда евро.

ЕК изразява готовност първоначално да отпусне 400 милиона евро безвъзмездно в подкрепа на демократичния преход и основните структурни реформи. Това ще включва повишаване на качеството на правосъдието, бизнес средата, образованието и здравеопазването, подкрепа за развитието на по-малките фирми.

ЕС очаква да осигури до 100 милиона евро безвъзмездни средства, за да привлече до един милиард евро бюджетни и частни инвестиции в подкрепа на прехода към цифровизация и природосъобразна икономика в Беларус.

Комисията е готова да подкрепи пряко 20 000 беларуски дружества, да съдейства за подобряване на транспортната свързаност и търговията с ЕС, да помогне за създаване на училище по високи технологии в Минск.

ЕС е впечатлен от смелостта на народа на Беларус заради стремежа му към демокрация и основни права, въпреки жестоките репресии на властите, се посочва в писмото. ЕС е готов да задейства този план възможно най-бързо, след като в страната настъпи демократичен преход, се допълва в съобщението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG