Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ налагат нови санкции на Беларус заради отклонения самолет


Говорителката на Белия дом Джен Псаки
Говорителката на Белия дом Джен Псаки

САЩ ще наложат допълнителни санкции на Беларус заради принудителното кацане на самолет в Минск и последвалия арест на беларуски опозиционен журналист.

Сред предприетите действия са налагане на пълни санкции на девет държавни компании, които ще започнат да действат от 3 юни, обяви говорителката на Белия дом Джен Псаки.

“Заедно с нашите партньори и съюзници предприемаме действия, за да подведем режима под отговорност за действията му и за да покажем нашата ангажираност към желанията на народа на Беларус“, каза Псаки. Тя добави, че американското правителство настоява провеждането на “достоверно международно разследване“, освобождаването на задържаните и влизане на властта в Беларус в диалог с опозицията.

Наложените санкции ще забранят на физически и юридически лица от САЩ да извършват финансови операции, трансакции или сделки със собствеността на беларуските държавни предприятия.

Държавният департамент излезе и с предупреждение към американските граждани да не пътуват към Беларус, а Федералната авиационна администрация (FAA) предупреди всички американски авиолинии да бъдат изключително внимателни в случай, че искат да преминат през беларуското въздушно пространство.

В допълнение стана ясно още, че Вашингтон координира списък със санкции, насочени към конкретни фигури от правителството, изготвени заедно с ЕС и други партньори.

26-годишният Раман Пратасевич, който беларуските власти задържаха в неделя, е един от основните администратори на канала NEXTA-Live в Telegram, който отразява протестите в Беларус.

По време на среща с руския президент Владимир Путин в Сочи в петък беларуският му колега Александър Лукашенко определи реакцията на западните държави по случая като “изблик на емоции“.

"Насила". Полетът на един беларуски журналист
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG