Връзки за достъпност

Извънредни новини

Международният натиск срещу режима на Лукашенко расте


Президентът на Беларус Александър Лукашенко дава изявление на 26 май 2021 г.
Президентът на Беларус Александър Лукашенко дава изявление на 26 май 2021 г.

Европейският авиационен регулатор призова всички компании да заобикалят беларуското въздушно пространство, а междувременно беларуски опозиционери заявиха, че готвят нова вълна от протести в страната.

На 26 май Европейската агенция за авиационна безопасност публикува изказване, с което съветва всички световни авиолинии да избягват въздушното пространство над Беларус във всички освен най-спешните случаи.

Призивът дойде два дни след принудителното кацане на самолет в Минск и последвалия арест на беларуски опозиционен журналист, който беше един от пътниците на борда. По рано тази седмица лидерите на ЕС, сред които и президентът на България Румен Радев, решиха да затворят европейското въздушно пространство за беларуски авиолинии.

Случаят предизвика вълна от международно възмущение. Някои световни лидери го определиха като акт на “държавно отвличане”. Беларуският президент Александър Лукашенко отвърна на обвиненията с изказване пред законодатели в страната, според което решението му за отклоняването на самолета е било в интерес на гражданската безопасност и е “напълно законно”. Той добави, че е взел решението, след като беларуските власти са получили информация от швейцарски източник за бомбена заплаха на полета.

Междувременно беларуската опозиция публикува съвместно изявление, според което в страната се готви “нова фаза” на протестите срещу Лукашенко.

Протестите в Беларус започнаха след изборите през август 2020 г., когато беше съобщено, че Лукашенко печели шести пореден мандат като президент. Опозицията обяви изборните резултати за фалшифицирани. Европейският съюз и САЩ поискаха провеждането на нов вот и наложиха санкции на Беларус.

Към днешна дата властите в страната са арестували хиляди демонстранти. Опозиционната лидерка Святлана Циханоуска, която е един от авторите на изявлението, беше принудена да напусне Беларус. Изявлението е в съавторство с Координационния комитет, който опозиционни лидери в Беларус създадоха след изборите миналата година, и с други про-демократични организации в страната.

Опозиционерите заявиха че, “Беларус се е превърнал в "черно петно" заради безразсъдните действия на нелегитимния режим в страната” и подчертаха, че “този режим е на път да бъде напълно изолиран.”

“Няма за кога да чакаме. Трябва да спрем терорът веднъж и завинаги”, се казва още изявлението на опозиционерите.

Миналата година Пуцила и няколко от лидерите на беларуската опозиция получиха наградата "Сахаров" на Европейския парламент за усилията им за защита на демокрацията.

26-годишният Раман Пратасевич, който беларуските власти задържаха в неделя, е един от основните администратори на канала NEXTA-Live в Telegram, който отразява протестите в Беларус. Полетът на Ryanair от Атина, Гърция, за Вилнюс, Литва, беше принуден да се отклони и да кацне в беларуската столица Минск в неделя, където властите веднага арестуваха Пратасевич и неговата приятелка.

"Насила". Полетът на един беларуски журналист
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG