Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВКС окончателно отхвърли искането за заличаване на партия "Възраждане"


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов присъства на протест в центъра на София
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов присъства на протест в центъра на София

Върховният касационен съд (ВКС) отхвърли искането на прокуратурата за заличаване на партия "Възраждане". Това стана известно от решение на съда, публикувано в понеделник на сайта на ВКС.

Съдебното решение е окончателно. Прокуратурата ще трябва да заплати на "Възраждане" разноските по делото в размер на 1200 лв.

От държавното обвинение поискаха формацията да бъде отписана от регистъра на политическите партии заради нарушения при учредяването ѝ.

На 31 май обаче ВКС потвърди решението на първа инстанция на Софийски градски съд. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза пред "Хоризонт", че е бил сигурен, че ще спечели делото.

"Правото и законът бяха на наша страна. Тъй като Върховният касационен съд е последната институция, непревзета от мутрите в държавата, за пореден път той с решението си върна вярата на голяма част от българските граждани в реда и законността на България“, каза той.

Проруската формация на Костадинов бе основана преди пет години. Тя изказва силно критични позиции към НАТО и определя ЕС като “затвор”.

Костадинов е общински съветник във Варна. Той е бивш член на НФСБ и ВМРО, която през 2011 г. го издигна като кандидат за кмет на Варна. На парламентарните избори през 2017 г. "Възраждане" получи малко над 1% от действителните гласове.

Няколко месеца преди прокуратурата да поиска заличаването на „Възраждане“, лидерът ѝ Костадин Костадинов беше обвинен за разпространяване на невярна информация, с която може да се предизвика паника. Тогава той твърдеше, че въведените от българските власти ограничителни мерки заради пандемията от коронавирус са „пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG