Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протестът "Правосъдие без каскет" се възражда след влизането в МВР


Протести под надслова "Правосъдие без каскет" се провеждат от лятото на 2020 г.
Протести под надслова "Правосъдие без каскет" се провеждат от лятото на 2020 г.

Лидерите на "Демократична България" призоваха привържениците си да излязат на протест в 19 часа в сряда пред Съдебната палата. По същото време там е насрочен протестът "Правосъдие без каскет", организиран от гражданската инициатива "Правосъдие за всеки".

Още в 12 на обяд група Мая Манолова от "Изправи се! Мутри, вън!" се включи във Фейсбук от входа на Съдебната палата, където нейни привърженици залепиха на стълбите скитери с надпис "Оставка, мутро".

"Гешев, Пеевски и Борисов се опитват да си върнат инициативата и да не позволят да излезе наяве истината за злоупотребата с МВР и службите", казаха съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов в живо включване във Фейсбук.

Призивът им за протест е по повод влизането на прокурори в сградата на МВР във вторник вечерта. Обвинителите претърсиха офиса и обвиниха ръководен служител от Главната дирекция „Национална полиция“ в МВР, който преди няколко дни е назначен от служебния вътрешен министър Бойко Рашков като член на екипа, проверяващ информацията за злоупотреби със специални разузнавателни средства (СРС).

Прокуратурата информира, че Ангел Папалезов е обвинен за участие в организирана престъпна група за трафик на ценности и пране на пари.

Вътрешният министър Бойко Рашков коментира, че „прокуратурата съвсем открито се намесва в работата на МВР“, защото „не желае ние да извършим такава проверка“ (за евентуално незаконно подслушване - б.р.).

В сряда говорителят на служебното правителство Антон Кутев потвърди, че прокуратурата е изискала пълни справки и е призовала на разпит новоназначените председател на ДАНС – Пламен Тончев, както и директор на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) Калин Стоянов.

“След изборите на 11 юни в новия парламент ние ще поискаме специална анкетна комисия, в която да изясним всички тези обстоятелства и да поискаме да се потърси отговорност”, каза Атанас Атанасов.

“Да защитим не един или друг, да защитим възможността истината да излезе наяве, да покажем на [главния прокурор Иван] Гешев, че в тази държава повее няма да могат да си разиграват коня и да му поискаме оставката”, каза Христо Иванов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG