Връзки за достъпност

Извънредни новини

Беларус забрани временно на гражданите си да напускат страната по суша


Пътници на гарата в Минск чакат да се качат на влак за Москва два дни преди забраната.
Пътници на гарата в Минск чакат да се качат на влак за Москва два дни преди забраната.

Беларус временно забрани почти на всички хора в страната да пътуват в чужбина. Властите обясняват това с ограниченията заради COVID-19, но според опозицията това е поредното ограничение на свободата в опитите за смазване на недоволството срещу авторитарния лидер Александър Лукашенко.

Държавният граничен комитет на Беларус обяви, че забраната засяга всички граждани освен държавните служители, които пътуват в командировки, служителите в държавните транспортни компании и тези, които имат постоянно пребиваване в други страни.

Комитетът уточнява, че пътуването по въздух остава възможно, но само в случай, че гражданите са се самоизолирали 10 дни преди полета.

Новото ограничение идва на фона на международно възмущение след като Лукашенко нареди да бъде принудително приземен пътнически самолет, прелитащ над страната, след което полицията арестува опозиционен журналист.

Ден по-рано беларуски опозиционен активист сe прободе в гърлото по време на съдебно заседание, след като е бил предупреден, че ако не се признае за виновен за участие в масови протести, неговите роднини и съседи ще бъдат също преследвани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG