Връзки за достъпност

Извънредни новини

Беларус съкращава броя на дипломатите от САЩ на своя територия


Александър Лукашенко. Снимката е архивна.
Александър Лукашенко. Снимката е архивна.

Беларус ще съкрати допустимия брой на дипломатите и другите служители в американското посолство, става ясно от съобщение на сайта на беларуското външно министерство, публикувано в четвъртък вечерта. Страната ще въведе и нови, по-строги изисквания за издаването на визи на американските граждани, които работят на нейна територия.

Мярката е в отговор на американските санкции, наложени на Беларус, пише още в съобщението.

От външното министерство в Минск добавят, че са прекратили разрешението за работа на територията на страната на Американската агенция за международно развитие (USAID).

В края на май САЩ съобщиха, че възобновяват санкциите, действали от 2006 до 2015 срещу 9 беларуски предприятия. Вашингтон уточни, че тази стъпка се предприема заради действията на беларуските власти срещу опозицията.

През август 2020 в Беларус се проведоха избори, определяни от опозицията като фалшифицирани. ЕС и САЩ не признаха резултатите, посочили Александър Лукашенко като избран президент на страната.

Последваха многомесечни протести срещу режима, в хода на които властите арестуваха почти 30 000 души и упражняваха постоянно насилие срещу демонстрантите и задържаните.

Напрежението между Беларус от една страна и ЕС и САЩ от друга се усили след 23 май, когато властите отвлякоха самолет на Райънер, изпълняващ полет между две държави от ЕС. Самолетът беше принуден да кацне в Минск, където властите арестуваха опозиционния активист и блогър Раман Пратасевич заедно с приятелката му.

Ескалацията на репресивните действия на режима няма да останат без отговор, написа в четвъртък в Туитър държавният секретар на САЩ Антони Блинкен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG