Връзки за достъпност

Извънредни новини

Санкциите на САЩ са сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени, смята Стефан Янев


Служебният премиер Стефан Янев
Служебният премиер Стефан Янев

Санкциите на САЩ са сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната. Това каза служебният премиер Стефан Янев в началото на заседанието на Съвета по сигурността в понеделник.

„Унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт не са предприели нищо ефективно до момента“, каза Янев. „Тези органи са били до момента не просто неефективни и безполезни, но в обществото ни има съмнения, че са катализирали развитието на корупционната среда.“

„Корупционната среда в България не просто разрушава нашия международен авторитет. Тя подкопава устоите на нашата политическа система, нашата демокрация, като я прави нефункционална и неефективна“, добави служебният премиер.

На 2 юни САЩ наложиха санкции на трима български граждани – Васил Божков, Делян Пеевски Илко Желязков - и на 64 фирми по американския закон „Магнитски“. Освен това Пеевски, Желязков и трима бивши държавни служители бяха санкционирани по друг закон, който им забранява занапред да влизат в САЩ.

В петък правителството реши да състави черен списък с всички хора и фирми, свързани с Пеевски, Божков и Желязков. Държавните ведомства и фирми няма да имат право да работят с тях.

„Трябва да предпазим държавните дружества от налагане на финансови санкции. За целта трябва да предотвратим банковите транзакции към тези разследвани лица, за да не се блокират бизнеси и държавни дружества“, каза в понеделник Стефан Янев.

Служебният премиер коментира санкциите в началото на заседанието на Съвета по сигурността. На него ще се обсъждат рисковете и заплахите пред системата за национална сигурност.

„В сектор „Сигурност“ установяваме системни проблеми и дефицити“, каза по този повод Стефан Янев и допълни, че едни такъв проблем е неспазването на принципа за политически неутралитет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG