Връзки за достъпност

Извънредни новини

Преговорите за нови машини са прекратени. Как това променя изборите


На изборите на 11 юли гласуването за първи път ще става основно с машини
На изборите на 11 юли гласуването за първи път ще става основно с машини

Държавата прекрати преговорите с фирмата, която доставя машините за гласуване. Така в част от секциите няма да има устройства, въпреки че законът изисква гласуването навсякъде да става с машини. Доставените още за предишните избори над 9000 машини пък трябва да бъдат програмирани, но това досега е правила фирмата доставчик. Сега възникват въпросите кой ще програмира машините и как ще се гласува на местата, за които няма да има устройства.

Решението беше предхождано от взаимни обвинения между Централната избирателна комиия (ЦИК) и фирмата, която достави машините за предишните избори - „Сиела Норма“. Това се случи след като компанията отказа да достави за изборите на 11 юли исканите от ЦИК още 1500 устройства за гласуване при предвидената от комисията максимална прогнозна цена от 6.5 млн. лв. без ДДС.

От фирмата твърдят, че сумата е прекалено ниска, а ЦИК не е склонна да даде исканата от "Сиела Норма" цена, която възлизла на около 15 милиона лева.

Така се стигна до ситуацията от понеделник вечер, в която след поредния спор между фирмата и изборната администрация, ЦИК излезе с решение за спиране на процедурата.

Това решение има две очевидни последствия, но и един подводен камък, който ще се окаже истинското изпитание преди 11 юли.

Какво променя това

След като комисията прекрати процедурата, тя може да обяви нова и да бъдат започнати нови преговори.

"Едва ли ще се случи това", каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов. До изборите остава само един месец.

Законът казва, че гласуването в секциите с над 300 избиратели задължително става с машина, като само в краен случай е позволено гласуване с хартиени бюлетини. Секциите в България са близо 12 хиляди. Министерството на външните работи очаква извън страната да бъдат открити над 800 секции, което е рекорд досега. Наличните машини обаче са под 10 хиляди.

Очевидно е, че без доставка на допълнителни устройства, секциите в чужбина ще останат без машини. Втората последица е, че няма да е възможно секциите в България, където има повече избиратели, да бъдат оборудвани с две машини, вместо с една, за да не се бави гласуването.

„Каквито и хипотзи да съществуват, ние няма да провалим изборите“, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Пред Свободна Европа той коментира, че Изборният кодекс казва, че при невъзможност да се гласува с машина, това се прави с хартиена бюлетина.

По-важният въпрос

Колкото и да са важни тези допълнителни 1500 машини, липсата им може да усложни, но не и да спъне организацията на изборите. По-сериозният проблем, който остава невидим на пръв поглед, е програмирането за останалите над 9000 апарата за гласуване преди 11 юли. Около половината от 15-те милиона лева, които „Сиела Норма“ поиска от Централната избирателна комисия, са за поддръжка и препрограмиране на устройствата за изборите.

Прекратяването на процедурата прави програмирането на машините за всички избирателни секции в страната под въпрос.

Представители на ЦИК неофициално твърдят, че работят с експерти, които са ги алармирали за невъзможност част от софтуера в машините да бъде „отключен“.

Веселин Тодорв от „Сиела Норма“ каза за Свобдона Европа, че фирмата е предлала всичко необходимо за това още през март.

„Ние сме си изпълнили договора за предишните избори, в който беше включено предаване на кодове и ключове. Но ако ме питате дали без нас ще могат да бъдат програмирани машините за изборите през юли, отговорът е – едва ли. За това са необходими експерти, а и доста работа“, каза Тодоров.

Държавата ще може да се справя сама с програмирането на машините най-рано около изборите за президент.
Веселин Тодоров, "Сиела Норма"

Според него държавата ще може да се справя сама с програмирането на машините най-рано около изборите за президент през октомвти тази година.

„И тракторист да наемете, той ще трябва да свикне с трактора преди да изоре. Какво остава за толкова сложна и специфична дейност. Не искам да подценявам експертите на ЦИК, но за това е необходимо обучение и време“, каза Тодоров.

За целта ЦИК е наела външни експерти, защото държавната фирма „Информационно обслужване“ АД е отказала да се занимава с програмирането на устройствата. Аргументът им е бил, че не могат да са „на входа и изхода“ на изборния процес. "Информационно обслужване" обработва резултатите от протоколите от всички секции и пресмята крайния резултат.

Проблемите се появиха на фона на поредица изказвания от страна на ГЕРБ и бившия премиер Бойко Борисов, че изборите ще са опорочени заради машинното гласуване. Бившите управляващи твърдят, че то ще създаде различни проблеми и така служебният кабинет на президента Радев иска да "събори изборите".

Как цената на машина скочи със 75%

След като ЦИК взе решение за прекратяване на процедурата, по която машините за чужбина трябваше да бъдат доставени, в комисията се шегуват, че ако има нещо положително, то е, че ще може да се направи сравнение как ще протече изборният ден в България с машини и в чужбина – без.

„Хем ще е тест дали ще се съборят изборите у нас“, казват от комисията.

Какво ще е решението за секциите извън страната още не е ясно, защото формално още проблемът не е разглеждан на заседание на ЦИК.

"Има опция за хартиен вот, все пак досега така се е гласувало", каза Томов.

Засега не е ясно и дали ЦИК ще опита да сключи договор със "Сиела Норма" само за поддържане на вече доставените машини. Но според членове на изборната администрация заради съкратените срокове, в които се действа, "Сиела Норма" е завишила цените както на устройствата, така и на услугите по логистиката на вече съществуващите апарти.

Според договора между комисията и „Сиела Норма“ за доставката на 9600 машини за изборите през април, една машина е струвала около 3300 лв. без ДДС. Офертата, която „Сиела Норма“ даде сега, е около 5700 лева. Т.е. всяко едно устройство излиза с около 2400 лева по-скъпо.

Пред Свободна Европа от „Сиела Норма“ аргументираха исканата сума с това, че производителят на машините - "Смартматик", е дал със 75% по-висока цена за производство на една машина заради по-малкия брой устройства и съкратените срокове, които оскъпяват не само производството, но и транспорта.

Затова „Сиела Норма“ поиска от ЦИК 15 млн. лева. Според писмо, разпространено в понеделник от компанията, в тази сума влизат допълнителни дейности: логистично осигуряване на парламентарните, президентските и частнични местни избори; техническо обслужване, осигуряване на 2400 техника от фирмата, както и модифициране на софтуера.

Според предишния договор за парламентарния вот през април, тогава „Сиела Норма“ е поискала сумата от 4 000 000 лева. Сега допълнителните дейности възлизат на 6 500 000 млн., или с 2 500 000 лв. повече.

„Няма как да е другояче: малко на брой машини и истерични срокове, и повече работа“, каза Веселин Тодоров. Той допълни, че в тези пари са включени програмиране на устройствата и за тези, и за президентските избори, които са в два тура, както и за появяващите се междувременно частични местни избори.

ЦИК възразяват на тази разбивка. И твърдят, че програмирането на различни листи в цяла България е доста по-различно от президентски вот, където се явяват няколко президентски двойки еднакви навсякъде.

"Нищо, че има два тура обикновено. Работата е в пъти по-малко", коментираха от комисията неофициално.

В бъдещите няколко дни изборната администрация трябва да прецени дали ще се справи без "Сиела Норма" с отключването и настройката на машините за гласуване.

А ситуацията към момента изглежда горе-долу така: макар и да няма формално решение, по всичко личи, че в секциите в чужбина най-вероятно няма да се гласува с устройства, а с хартиени бюлетини. В секциите в България с „доста повече от 300 избиратели“ гласоподавателите ще се редят на опашка, защото втора машина в тях няма да бъде поставена.

Остава и големият въпрос – как ще се програмира софтуерът във вече наличните 9600 апарата, ако ЦИК и „Сиела Норма“ не сключат договор.

XS
SM
MD
LG