Връзки за достъпност

Извънредни новини

Общността ЛГБТИ поиска гаранции за правата и достойнството преди София Прайд


В събота, 12 юни, предстои провеждането на четиринадесетото издание на София Прайд.
В събота, 12 юни, предстои провеждането на четиринадесетото издание на София Прайд.

Организационният комитет на София Прайд осъди множеството нарушения, извършени срещу ЛГБТИ общността през последните седмици. В позиция, публикувана във вторник, е отправен и призив към президентството, Министерския съвет, съдебната и местната власти, както и към всички публични политически лица за гарантиране на правата на всички български граждани.

„Вие сте гласовете, които трябва да се изправят срещу формализираната омраза; срещу насилието и безнаказаната саморазправа; и не на последно място – срещу политическия ПР, плащан с безопасността, спокойствието и свободата на една група български граждани”, се казва в позицията.

В последните седмици представители на организации, които се определят като патриотични - ВМРО, БНС и други на няколко пъти присъстваха на събития, организирани от ЛГБТИ общността. Събитията бяха част от предстоящото в събота четиринадесето издание на София прайд.

В позицията си организаторите на прайда припомнят, че групите от мъже, присъствали на събитията, са обиждали събралите се хора, заплашвали са ги, облепяли са пространствата наоколо с обидни плакати и стикери, замеряли са ги с яйца, чупили са техни знамена.

„Паралелно с тези събития през последните дни започна клеветническа кампания, обвиняваща организаторите на София Прайд в “пропаганда на педофилия”. Разпространяват се агитационни материали, твърдящи, че ЛГБТИ хората “искат децата ви”. Разпространено беше и отворено писмо, твърдящо, че общността работи за легализиране на педофилията и насилието над деца“, пишат още представителите на ЛГБТИ общността и добавят, че единствената политическа организация, взела отношение по темата, е „Зеленото движение“.

В последните месеци общността ЛГБТИ преживя поредица от инциденти. През октомври миналата година в Пловдив хора от ЛГБТИ общността получиха смъртни заплахи, а група тийнейджъри бяха нападнати от млади момчета, защото “изглеждат хомосексуални”. През май, по време на първия прайд в Бургас, участниците в него бяха замеряни с яйца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG