Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Януш Н." Полша арестува мъж за шпионаж в полза на Русия


Варшава. Снимката е илюстративна
Варшава. Снимката е илюстративна

Прокуратурата в Полша задържа мъж за шпионаж в полза на Русия и поиска предварителен арест за срок от три месеца.

"Заподозреният е извършвал дейности на територията на Полша, Европейския съюз и други държави, които са били част от руски проекти за пропаганда и дезинформация, чиято цел е била да отслабят позицията на Полша в ЕС и на международната сцена", съобщи в четвъртък офисът на Националния прокурор във Варшава.

Заподозреният е идентифициран като Януш Н. При претърсване на дома му и офиси на "свързани лица" са открити над 300 хиляди злоти (близо 67 хиляди евро) в брой, както и голям брой "цифрови устройства".

Прокуратурата твърди, че мъжът е бил "нает от хора работещи за руското разузнаване и се е опитал да установи контакт с полски и чужди политици, сред които и евродепутати".

Русия все още не е коментирала ареста. Заподозреният е заплашен от присъда до 10 години в затвора.

В същото време Русия изгони един служител на посолството на Северна Македония в Москва. През май Скопие обяви, че гони един руски дипломат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG