Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бяха осем убийци, но има и девети. Нови факти около отравянето на Навални


Медици от Омск извеждат изпадналия в кома Алексей Навални, за да потготвят транспортирането му до Берлин. 22 август 2020 г.
Медици от Омск извеждат изпадналия в кома Алексей Навални, за да потготвят транспортирането му до Берлин. 22 август 2020 г.

Екипът на Алексей Навални съобщи три неизвестни досега факта за отравянето на руския опозиционер с Новичок. Те показват, че в Русия съществува още една институция, която се занимава с организирането на държавни убийства.

Показват и това, че руските лекари най-късно на петия ден от отравянето са знаели с какво е бил отровен техният пациент, но са укрили документа, който го потвърждава.

Предисторията

Най-известният критик на Путин беше отровен през август 2020 на руска територия и първоначално лекуван в болницата в Омск. По-късно той беше излекуван в Германия, където две независими експертизи стигнаха до заключението, че Навални е станал жертва на нервнопаралитично вещество от групата на Новичок.

В момента Алексей Навални излежава ефективна присъда по старо дело в трудов лагер. Организацията му е обявена за терористична и нейни членове не могат да участват в руските избори през есента. Отравянето му не се разследва от руски държавни органи, а властите го определят като инсценировка на "Запада".

Разследване на Белингкат, Шпигел и Си Ен Ен от декември 2020 г. установи имената на хората, пряко извършили отравянето или участвали в подготовката му. Това са 8 души, които са служители на Института по криминалистика на ФСБ – руските тайни служби, които са наследник на КГБ.

Агентите са следили Навални из цяла Русия в екипи от по трима души. Почти всички участници в операцията са лекари или химици, работещи за ФСБ.

Данните за тях станаха известни, след като журналистите се сдобиха с трафични данни от телефоните и списъци на пътниците, летели до същите места и по същото време, в което и Навални.

Новите факти: едно име и една държавна структура

В отравянето на Навални е участвал още един човек, чието име не е било идентифицирано при първото международно журналистическо разследване. Той се казва Валери Николаевич Сухарев. Все още няма негова снимка. Той е служител на Службата за защита на конституционния строй и борбата с тероризма. Тази служба е част от ФСБ.

"Оказа се, че [към декември 2020] не сме открили всички [отровители]. И не сме разбрали отведнъж цялата схема на работата им. Липсвал ни е един важен персонаж - Валери Николаевич Сухарев, високопоставен сътрудник на ФСБ. Той е пътувал из Русия с Навални минимум 15 пъти", пише екипът на опозиционера в свое разследване, публикувано в четвъртък.

В двете седмици преди и след отравянето на Навални Сухарев е говорил общо 58 пъти с двама от отровителите и десетки пъти с всички останали членове на групата.

"Тоест този Сухарев се оказа един от най-важните членове на екипа от убийци, само че в началото ние не сме го забелязали - тогава не знаехме псевдонима му, мислехме, че е някакъв незначителен. По същия начин не сме разбирали, че той не е от Института по криминалистика, където работят всички посочени от нас отровители, а че той работи в Службата по защита на конституционния строй и борбата с тероризма. В управлението по защита на конституционния строй", пише в разследването.

Откъде изникна Сухарев

Името на Сухарев изплува от други разследвания на Белингкат, последното от които беше публикувано на 9 юни. Става дума за инцидент с писателя Дмитри Биков от 2019 г., който навремето е подминат, защото писателят оцелява, а и той самият не е сигурен какво точно му се е случило, защото страда от диабет, който би могъл да причини сходно изпадане в кома.

В четвъртък стана ясно, че по следите на Биков е бил същият екип от отровители, които са преследвали и Навални. В това число и Сухарев.

Името на служителя се появи по-рано и в два случая с отравяне на опозиционния политик Владимир Кара-Мурза младши. Там се засичат същите участници, включително Сухарев. Двата инцидента са от 2015 и 2017 г.

Самият Кара-Мурза смята, че е бил отровен заради това, че е лобирал за прокарването на закона "Магнитски" в САЩ. Този закон въвежда персонални санкции срещу лица, причастни към нарушенията на човешките права в Русия и по света.

Нов факт: изследванията на Навални

Екипът на руския опозиционер публикува в четвъртък и един документ, който досега е укриван от властите. Това са първите кръвни изследвания на Навални, направени още в Русия. В тях се вижда многократен спад на показателя "холинестераза". Заедно със симптомите, проявени от Навални, както и с останалите данни от кръвните изследвания, именно това е показателят, който би следвало да е ориентирал лекарите към извода за отравяне с Новичок.

Пътят, по който документът е стигнал до екипа на Навални, е може би още по-интересен от съдържанието му. През ноември юристите от Фонда за борба с корупцията (ФБК) са отишли в Омск без предупреждение и на място са изискали документите по лечението на Навални. Отговорили са им, че ще ги получат след време по надлежния ред.

Но тогава юристите са отишли направо в архива на институцията, предали са, че имат разрешение от началството да получат документите, и са ги получили веднага.

След време е пристигнал и куп документи, постъпили "по надлежния ред". Но точно този документ не е бил сред тях. Липсвали са и други.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG