Връзки за достъпност

Извънредни новини

Здравният министър предлага личните лекари да не са на разположение денонощно


Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров започва промяна на модела на здравната система. Той ще настоява да отпаднат лимитите за болниците.

„Те предизвикват неизплатени суми на болниците“, каза Кацаров в понеделник. „Много болници осъдиха НЗОК, а тази година имаше няколко решения на съда, според които, ако дейността действително е извършена от болницата, не може да не бъде платена“, добави служебният министър на здравеопазването.

Кацаров предлага да се сложи край практиката личните лекари да са на разположение 24 часа 7 дни в седмицата. "Това води до неблагополучие и за лекаря, и за пациента", каза Кацаров.

Лекарският съюз иска да се регламентира възможността при нужда всеки здравноосигурен да може да потърси неотложна помощ навсякъде в страната. Това каза председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров по повод предложението за отпадане на денонощното разположение на личните лекари. "Важно е парите да следват пациента, не да се определят в някой кабинет, важно е да изнесем голяма част от дейностите в извънболничната помощ", допълни Маджаров.

Предстоят преговори за промени в Националния рамков договор. Управителят на НЗОК проф.Петко Салчев каза, че експертите ще обсъдят какви биха могли да бъдат промените в нормативната уредба, а за цени на медицинските услуги може да се говори през есента, когато ще има яснота за бюджета на НЗОК.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG