Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Позитивна" среща. Ердоган поиска от Байдън помощ, за да охранява летището в Кабул


Ердоган и Байдън в Брюксел
Ердоган и Байдън в Брюксел

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза, че страната му има нужда от помощ от Съединените щати, за да защитава летището в Кабул. Американският и другите контингенти на страни от НАТО се изтеглят от Афганистан, докато Турция запазва присъствие там.

Ердоган каза след срещата на върха на НАТО в Брюксел в понеделник, че ако НАТО не иска Турция да напусне Афганистан, "тогава финансовата помощ от САЩ ще бъде много важна за нас".

По-рано съюзниците от НАТО решиха да продължат да финансират летището в Кабул, дори и след оттеглянето на войските.

Президентите на Турция и САЩ имаха и двустранна среща. Ердоган описа срещата си с Джо Байдън като конструктивна и каза, че няма проблем между Турция и САЩ, който да не може да бъде разрешен. Турският президент каза още, че двамата не са обсъждали признаването от Белия дом на избиването на арменците от 1915 г. за геноцид.

Няма промяна след разговорите и по отношение на политиката на Турция да купува от Русия отбранителни системи, което Вашингтон определя като заплаха за НАТО.

Байдън нарече срещата като "позитивна и продуктивна", но не обяви конкретен резултат. "Екипите ни ще продължат дискусиите и съм убеден, че ще постигнем реален прогрес в отношенията между Турция и САЩ", каза американският президент.

Турция настрои срещу себе си съюзниците с покупката на противовъздушни системи от Русия и с намесата си във войните в Сирия и Либия. Анкара се конфронтира също с Гърция и Кипър заради територии в източно Средиземно море.

Байдън предприе по-твърда линия в сравнение с предшественика си Доналд Тръмп. Той призна избиването на арменците за геноцид и критикува Турция за нарушаването на човешките права.

Вашингтон изключи Анкара и от програмата за развитие на изтребителя F-35, след като Ердоган купи руски ракетни системи С-400.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG