Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън предупреди, че евентуална смърт на Навални ще навреди на отношенията на САЩ с Русия


NATO-SUMMIT/
NATO-SUMMIT/

Президентът Джо Байдън каза, че ако руският опозиционен лидер Алексей Навални умре, това би било "трагедия", която да навреди на взаимоотношенията между Русия, САЩ и останалия свят. Изказването идва по-малко от два дни преди срещата на Байдън с руския президент Владимир Путин в Женева.

Въпросът за потенциалната смърт на Навални беше зададен на държавния глава по време на пресконференция след срещата на върха на НАТО в Брюксел. Във връзка с предстоящия разговор между двамата президентът на САЩ каза, че смята държавния глава на Русия за "достоен противник".

В понеделник Путин отхвърли вероятността държавата да стои зад опита за отравяне на опозиционера по време на интервю за американската телевизия NBC.

Според Байдън потенциалната смърт на Навални "би била поредната индикация за това, че Русия няма никакво намерение да спазва основните човешки права". Тя би била "трагедия", която само ще навреди на връзките на Русия с останалия свят.

Руските власти нямат традиции в това да убиват някого, каза Путин пред NBC. На въпрос дали Навални ще излезе жив от лагера, Путин не даде положителен отговор. Той каза, че въпросите, свързани с лишаването от свобода, не се решават от президентa.

Алексей Навални, който изготвяше видео разследвания за злоупотреби и се беше кандидатирал за предишните президентски избори в Русия, беше отровен през август миналата година с нервнопаралитичното вещество Новичок. Сега той е в трудов лагер по старо обвинение.

След отравянето група световни медии извършха няколко разследвания и установиха, че отровителите на Навални са служители на руските служби.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG