Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС удължи санкциите срещу Русия заради анексирането на Крим


Учение на руски войски в Крим през 2021 г.
Учение на руски войски в Крим през 2021 г.

Държавите от Европейския съюз решиха да удължат с още една година санкциите, наложени на Русия заради анексирането на полуостров Крим. Решението е взето по време на заседание на Съвета на ЕС по външни работи, в който участват външните министри на държавите от блока.

Санкциите бяха наложени за пръв път през 2014 г., сред като Русия анексира полуострова, който е част от територията на Украйна. Мерките включват забрана за внос в ЕС на изделия от Крим и износ от ЕС за Крим на стоки и технологии в областта на превозите, далекосъобщенията, енергетиката, добива на изкопаеми горива.

Сега действието на санкциите беше продължено до 23 юни 2022 г.

В позицията си Съветът на ЕС по външни работи подчертава, че „ЕС не признава незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Руската федерация и продължава да осъжда това нарушение на международното право“.

Руски военни влязоха в Крим през февруари 2014 г. През март беше проведен референдум за независимост на Крим, който разчисти пътя на Москва за формалното анексиране на полуострова два дни по-късно. Референдумът бе отхвърлен и определен за нелегитимен от 100 от членовете на Общото събрание на ООН.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG