Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Има надежда". Военният министър смята, че черната кутия на падналия МиГ-29 може да бъде открита


Министърът на отбраната Георги Панайотов
Министърът на отбраната Георги Панайотов

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов каза в понеделник, че има надежда да бъде открита "черната кутия" на падналия в морето край Шабла изтребител МиГ-29.

"Имаме нови находки, открити са, локализирани са, намерени са, обнадеждени сме. Смятаме, че има надежда да открием черната кутия“, каза министърът.

Според него разследването може да завърши към средата на юли. Това може да стане дори и да не бъде открита "черната кутия“ на изтребителя, допълни още Панайотов.

Самолет МиГ-29 на военновъздушните сили изчезна от радарите по време на учение в района на Шабла в началото на юни. По-късно Министерството на отбраната съобщи, че самолетът е паднал в Черно море и мястото е локализирано. След няколкодневно търсене беше обявено, че пилотът е загинал.

"Ще бъдат направени заключения въз основа на находките, които са открити, въз основа на разследването, проверката на документи, прослушване на разговори, които са проведени от командващите ученията, и така ще бъде взето заключение. Няма водеща версия, всички версии са възможни, всички версии са отворени, всички версии са на масата, тече разследване“.

Панайотов потвърди, че е установен проблем с мишената, която е падала с по-висока скорост, отколкото е трябвало. Въпреки това майор Валентин Терзиев е успял да я порази. След това не се знае как точно се е стигнало до трагичния инцидент.

Военните припомниха, че районът на претърсване в Черно море е забранен за плаване и друг достъп.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG