Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия обяви сътрудник на Навални за международно издирване


Иван Жданов
Иван Жданов

Русия обяви опозиционния активист и сътрудник на Алексей Навални Иван Жданов за международно издирване. Това съобщи Радио Свобода като се позова на адвоката на опозиционера Владимир Воронин.

Той написа в Туитър на 29 юни, че руските власти са вписали името на клиента му, който в момента пребивава в Литва, в списък за международно издирване. Нито Жданов, нито адвокатът му са били уведомени за това.

Воронин публикува съдебното решение в социалните мрежи. В него се посочва, че Москва е задействала процедура за издаване на т. нар. червена бюлетина от Интерпол за Жданов. Тя представлява искане правоприлагащите органи в държаните членки на Интерпол да го задържат, но не е със задължително действие и всяка страна може да реши дали да изпълни това искане или не.

Според адвоката съдът в Москва е издал заповед за ареста на Жданов в Русия. Мотивът е, че той е напуснал Москва. „Винаги сме предполагали, че ако Иван [Жданов] се върне в Русия, ще бъде задържан в момента, в който мине границата“, коментира юристът, цитиран от Ройтерс.

По думите му решението на руските власти да обявят опозиционера за международно издирване е свързано с разследване на Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални, ръководен от Иван Жданов, за тогавашния премиер Дмитрий Медведев.

През последните месеци руските власти засилиха натиска срещу опозицията. Опозиционерът Алексей Навални беше отровен с нервнопаралитичено вещество, а след като се върна от лечение в Германия, беше арестуван и осъден, а в момента е в трудова колония. Организациите, свързани с Навални, бяха обявени за екстремистки, а негови сътрудници бяха арестувани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG