Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ наложиха мораториум върху извършването на екзекуции


Стая за екзекуции в щата Оклахома
Стая за екзекуции в щата Оклахома

Правният департамент на САЩ наложи мораториум върху провеждането на федерални екзекуции. Той ще продължи докато властите извършват цялостен преглед и оценка на налагането на смъртно наказание и всички процедури около извършването му.

„Правният департамент трябва да гарантира не само правата за всеки човек, който е попаднал в системата на наказателно правосъдие, които са му дадени от Конституцията и законите на САЩ, но също и честното и хуманно отношение към него“, каза главният прокурор на САЩ и правосъден министър Мерик Гарланд.

Към мотивите си Гарланд добави и, че въпреки усилията на представителите на съдебната система, резултатите показват, че по-често смъртни присъди получават представителите на тъмнокожото население.

В последните месеци от управлението на Доналд Тръмп федералното бюро извърши 13 екзекуции. Тази серия беше най-дългата за един президентски мандат в последните 120 години. Това стана възможно, след като предшественикът на Гарланд – Уилям Бар спря 17 годишното замразяване на екзекуциите на федерално ниво.

В допълнение Бар спря използването на приетата процедура, в която осъденият бива инжектиран с три различни вещества и го замени само с употребата на пентобарбитал. Според адвокати и правозащитници обаче този химикал предизвиква болка и страдание у инжектирания.

По време на кампанията си Джо Байдън обеща да замрази провеждането на екзекуции на федерално ниво.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG