Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служебният кабинет подготвя пакет законопроекти, които да предложи на парламента


Стефан Янев
Стефан Янев

Всеки министър от служебния кабинет ще изготви законопроекти в сектора, за който отговаря. Впоследствие правителството ще представи пред редовно избраното 46-то Народно събрание пакет законопроекти. Това съобщи в интервю за БНР служебният премиер Стефан Янев.

“Ще изготвим пакет от потенциално добри, според нас, законодателни промени, които да представим на 46-то Народно събрание, за да се прецени как да се направят промени, които отговарят на обществения интерес”, каза той.

От думите на Янев стана ясно, че се очаква официалното предаване на Националния план за възстановяване да се случи до края на месец юли.

Наред с това, през следващата седмица, Министерството на здравеопазването ще представи план за реакция, ако COVID-19 ситуацията у нас се влоши, заради разпространяващия се от Индия “Делта” вариант на вируса, допълни служебният премиер.

Той поясни, че правителство работи в рамките на закона, за да “ограничи максимално купуването и продаването на гласове за предстоящите на 11 юли парламентарни избори”.

"Купуването на гласове е грозно явление, подкопава демокрацията. Правим всичко по силите си да го минимизираме и да предоставим увереност на хората, че техният вот е отишъл там, където те са пожелали. Когато обществото види, че неговите изконни права се защитават, независимо дали този феномен ще бъде ограничен, или ще бъде спрян, то ще оцени усилията", коментира Янев.

Политическото представителство в България е в криза, каза още Янев. Той подчерта, че водещо при правенето на политики трябва да е гражданското общество, което политиците да следват, а не обратното.

"Има и лидерска криза. Ролята на политика е да бъде визионер. Това липсва в политическия ни живот, в партиите. Гражданското общество трябва да е водещо - партиите да следват хората, а не обратното”, каза Янев. Той допълни, че очакването му за следващото Народно събрание е да има такъв тип говорене.

“Взаимодействието между партиите и гражданското общество е ключът към всяко управление. Отчуждението между властта и хората трябва да се преодолее", коментира още той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG