Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кандидатът на "Има такъв народ" спечели изборите в Благоевград


Илко Стоянов от "Има такъв народ", новият кмет на Благоевград
Илко Стоянов от "Има такъв народ", новият кмет на Благоевград

Новият кмет на община Благоевград е Илко Стоянов от "Има такъв народ", съобщи БТА. Той изпревари с близо 15% досегашния кмет Румен Томов, който беше подкрепен от БСП.

Данните са изведени от 100% от приетите протоколи.

Това е първият случай, в който "Има такъв народ" печели избори.

Вторият тур на частичните избори беше проведен в неделя. Той премина при ниска избирателна активност от близо 28,50%. На първия тур бяха гласували 27.75%.

За сравнение, на балотажа на местните избори през 2019 година избирателната активност е била 51,27%.

Илко Стоянов е спечелил с 56,08% от гласовете по данни на кореспондента на БНР. Неговият опонент Румен Томов, който управляваше Благоевград в продължение на година и половина, е получил 40,78%. Малък брой избиратели са гласували с "Не подкрепям никого".

Кандидатът на ГЕРБ отпадна от балотажа след първия тур, като остана трети в надпреварата.

До частичните избори в Благоевград се стигна, след като ВАС прекрати предсрочно пълномощията на Румен Томов като кмет на Благоевград. Повод за това стана фактът, че Томов не беше заличил своя фирма в Търговския регистър в едномесечния срок от встъпването си в длъжност. Това е нарушение на Закона за местно самоуправление и местна администрация.

Илко Стоянов е адвокат, издигнат от партията "Има такъв народ" и подкрепен от "Изправи се! Мутри, вън!" по време на кампанията. Подкрепа за него даде и СДС, макар че на парламентарните избори на 11 юли партията ще се яви в коалиция с ГЕРБ.

Илко Стоянов беше депутат от "Има такъв народ" в 45-ото Народно събрание. Преди това е бил общински съветник в Благоевград от партията "Глас народен". Бил е и заместник-кмет на община Петрич, когато тя е управлявана от ГЕРБ.

Опонентът му на отминалите избори призна резултата, но се усъмни в почтеността на вота. Пред БНР Румен Томов каза, че щабът му е подал сигнали за купуване на гласове до органите на реда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG