Връзки за достъпност

Извънредни новини

Валери Симеонов пак ще бъде проверен за "кресливите жени" с "уж болни деца"


Валери Симеонов
Валери Симеонов

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ще трябва повторно да разглежда жалба срещу бившия вицепремиер и зам.-председател на 44-тото Народно събрание Валери Симеонов заради негово обидно изказване по адрес на протестиращите родители на деца с увреждания.

Това постанови Върховният административен съд (ВАС), отменяйки решение на Административния съд в Пловдив, с което беше потвърдено становището на КЗД, че Симеонов не е извършил дискриминация.

През октомври 2018 г. той нееднократно заяви, че новоприетият тогава Закон за хората с увреждания е „опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях“.

Лидерът на НФСБ имаше предвид активистките от „Системата ни убива“, които организираха серия от масови антиправителствени протести. Заради тези свои думи Симеонов се оттегли от вицепремиерския пост и впоследствие беше избран за зам.-председател на парламента.

Семейство на младеж с церебрална парализа подаде жалба срещу политика в КЗД, но комисията констатира, че той е упражнил правото си на изразяване. Това решение беше потвърдено от Административния съд в Пловдив, според който Симеонов не е целял да накърни достойнството на жалбоподателите.

ВАС обаче приема, че КЗД изобщо не е изложила мотиви към извода си, че бившият депутат „е направил общо изказване, а не конкретно спрямо някого или спрямо и тримата жалбоподатели“ и затова не е извършил дискриминация.

„От прочита на целия оспорен акт (състоящ се предимно от изложение на твърденията на страните в производството пред КЗД) и съдържащите се данни в съпътстващата административна преписка, не може да се установи защо органа формира този извод“, посочват върховните съдии.

Според тях комисията трябва да установи дали семейството, подало жалбата, е участвало в протестите на „Системата ни убива“, срещу кого е било насочено изявлението на Симеонов и как то е било възприето от Петър Мавродиев и родителите му Кремена и Емил. Затова казусът е върнат за ново разглеждане в КЗД. Съдебното решение е окончателно.

„Дълги години наблюдаваме несигурност в практиката на КЗД по дела за дискриминационен тормоз, най-вече когато се случва под формата на реч на омразата от политици“, коментира адвокат Адела Качаунова, директорка на програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет, който представлява семейство Мавродиеви.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG