Връзки за достъпност

Извънредни новини

Раздадените милиарди се оказаха 12,5. Получени са без конкурс или след конкурс с един участник


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Парите, които са били раздадени от държавата по непрозрачен и съмнителен начин са близо 12,5 млрд. лева. Те са били изплатени от държавни институции между 2019 г. и април 2021 г. Това е станало чрез възлагане на вътрешни поръчки между държавни структури (in house) или в конкурси, на които се е явил само един кандидат.

Новината съобщи министър Асен Василев по време на заседание на Обществения съвет към Министерството на финансите. Там той представи разпределението на капиталовите разходи през последните години по сектори.

Целта е не само да се разкрият порочните практики, но и да се предложат решения това да не се повтаря в бъдеще и моделът да бъде променен, каза министърът.

По думите му от 2019 до април 2021 г. държавата е сключила договори с различни изпълнители за 31.4 млрд. лв. Около 40 на сто от тях са били договорени или без обществени поръчки, или в конкурси със само с един участник.

Това означава, че около 12,5 милиарда лева са били предоставени от държавата по нереден начин в рамките на две години и четири месеца.

Асен Василев представи разбивка на това число. Близо 4 млрд. са отишли за договори по обществени поръчки, в които е участвал само един кандидат. Останалите над 8,4 млрд. лева са били изплатени без конкурс, чрез вътрешно възлагане на дадена дейност на държавна структура.

Агенция "Пътна инфраструктура" е била основният възложител.

Възлагането на вътрешни поръчки без конкурс беше прието като законно от парламента по времето на втория кабинет на ГЕРБ (2014-2016). Тогава то беше аргументирано като механизъм, който ще се прилага предимно в комуналните дейности.

Агенцията за обществени поръчки вече работи по промени в законодателството, които да коригират порочните практики, каза Василев в четвъртък.

По думите му коренът на проблема не би бил открит, без да се издирят и анализират договорите в разпоредителите с бюджетни средства.

"Това ниво на наглост, безотговорност и безпардонност не би могло да се оправи само със закони, трябва и нормално работеща съдебната система, и тежки санкции", каза Василев.

По думите му целта на осветляването на капиталовите разходи е да се осмислят приоритетите на държавата в разходната политика и за в бъдеще те да се случат чрез обществен дебат.

"Различният подход към капиталовите разходи на държавата трябва да е чрез дискусия на експертно ниво", каза още той и посочи как би трябвало да протече такава дискусия - да се подготви списък от проекти, те да бъдат публично представени, да се обсъдят и да бъдат одобрени от Народното събрание, а не както е било досега - на тъмно и без яснота за финансирането на проектите".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG