Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Решаваща стъпка". Държавите от "Три морета" ще инвестират в енергетика, транспорт и дигитализация


Президентите на Румъния, България, Латвия и Полша - Клаус Йоханис, Румен Радев, Егилс Левитс и Анджей Дуда, дадоха съвместна пресконференция
Президентите на Румъния, България, Латвия и Полша - Клаус Йоханис, Румен Радев, Егилс Левитс и Анджей Дуда, дадоха съвместна пресконференция

Държавите от инициативата „Три морета“ ще инвестират в зелена енергия, транспортна инфраструктура, дигитализация и иновации. Те ще търсят финансиране за приоритетни проекти в тези области от бизнеса и партньорските държави и международни организации.

Това се посочва в заключителната декларация, приета по време на срещата на върха на „Три морета“ на 8 и 9 юли в София. В нея участваха президенти и правителствени представители на 12-те държави, участващи в инициативата, както и представители на партньорски държави и организации. В четвъртък приветствие отправи и президентът на САЩ Джо Байдън, който призова за изкореняване на корупцията в региона.

България е домакин на срещата на инициативата, създадена с цел да ускори развитието на региона на Централна и Източна Европа и да подобри връзките между държавите участници - Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. За целта е създаден и инвестиционен фонд, който цели да финансира проекти, определени като приоритетни.

Засега са заявени 81 предложения. Българските проекти, за които държавата се надява да получи финансиране, са тунела под Петрохан, Черноморската магистрала и разширението на газовото хранилище в Чирен. Условие на фонда е получаващите безвъзмездно пари проекти да допринасят за свързаността на регионите между Балтийско, Адриатическо и Черно море.

Във фонда има натрупани над 1.2 млрд. евро, но целта е те да се увеличат. Държавната Българска банка за развитие е акционер във фонда с парична вноска от 20 млн. евро. В него са инвестирали още осем държави от инициативата, както и САЩ, които участват с 300 млн. долара.

В декларацията от срещата се посочва ролята на фонда като „важен механизъм за съфинансиране, подпомагащ преодоляването на инфраструктурните различия в региона“.

„Ще продължим да насърчаваме укрепването на Фонда чрез по-големи инвестиции и стимулиране на публично-частните партньорства“, посочват 12-те държави от инициативата. „Приветстваме интереса и ангажимента на европейските и международните финансови институции и ги насърчаваме да се присъединят към Фонда като инвеститори.“

„Реализирането на ключовите проекти на инициативата „Три морета“ ще бъде решаваща стъпка към устойчивото развитие както на региона, така и на Европа. Нарастващият брой на тези проекти показва и колко високи са нашите амбиции“, каза българският президент Румен Радев в началото на дискусията в петък.

„Срещата на върха в София е ясно доказателство, че в резултат на общата политическа воля, подобрена координация, усърдна работа, инициативата се развива с бързи темпове, има реални резултати и става все по-привлекателна в регионален и в глобален план“, добави Радев на заключителната пресконференция.

В президентската дискусия в петък участваха президентите на Естония Керсти Калюлайд, на Унгария Янош Адер, на Латвия Егилс Левитс, на Литва Гитанас Науседа, на Полша Анджей Дуда, на Румъния Клаус Йоханис, на Словения Борут Пахор, премиерът на Хърватия Андрей Пленкович, вицепремиерът на Чехия Карел Хавличек, заместник-министърът по европейските въпроси на Австрия Петер Лаунски-Тийфентал.

В срещата се включиха президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу и зам.-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер. Видеообръщения отправиха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, външният министър на Великобритания Доминик Рааб, френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон и външният министър на Япония Такаши Уто. Следващият домакин на инициативата „Три морета“ ще бъде Латвия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG