Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хаити поиска чуждестранна военна помощ след убийството на президента


Жовенел Моиз
Жовенел Моиз

Хаити поиска изпращането на войници от други страни с цел опазване на ключови инфраструктурни обекти на територията ѝ. Искането идва дни след убийството на президента Жовенел Моиз.

Искането е изпратено от местното правителство до САЩ и Обединените нации. От Вашингтон вече заявиха, че „засега“ не планират да изпращат свои войници в страната. Все пак от американска страна ще бъдат изпратени агенти на ФБР и от Департамента за вътрешна сигурност, които ще оказват помощ във връзка с разследването на случая на покушението.

Убийството на Моиз предизвика хаос в страната. От полицията съобщиха, че покушението е извършено от отряд тежковъоръжени командоси, сред които 26-ма колумбийци и двама американци с хаитянски произход.

Моиз беше избран за президент през 2017 г., а през следващата година срещу него беше открита стрелба, но той не беше дори ранен. В момента Хаити е изправена пред нарастваща хуманитарна криза и недостиг на храна.

Проектът за нова конституция на Хаити предвижда предоставянето на широки правомощия на президента, премахването на сената и създаването на еднокамарен парламент и президентските избори занапред да бъде произвеждани само в един тур.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG