Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК създава агенция за борбата с прането на пари


Европол твърди, че общата стойност на съмнителните трансакции е в размер на стотици милиарди евро.
Европол твърди, че общата стойност на съмнителните трансакции е в размер на стотици милиарди евро.

Европейската комисия (ЕК) планира създаването на нов надзорен орган за борба с прането на пари, предаде ДПА, позовавайки се на документи.

Планира се агенцията да има правомощия да налага самостоятелно санкции срещу нарушителите на европейското законодателство. Освен това новата структура ще координира и напътства действията на местните контролни органи, за да се подобрява работата им.

Преди месеци в публичното пространство изтече информацията, че ЕК планира още да бъде поставен таван от 10 000 евро за плащанията в кеш.

По данни на Европейската сметна палата милиарди евро, чиито произход е свързан с организираната престъпност, се вливат в икономиките на страните в ЕС всяка година, с което техният криминален произход остава скрит. Европол твърди, че общата стойност на съмнителните трансакции е в размер на стотици милиарди евро.

Очаква се точният план за учредяването на институцията да бъде оповестен от ЕК в рамките на следващите 14 дни. От всяка държава членка ще зависи начинът, по който ще приложи промените.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG