Връзки за достъпност

Извънредни новини
Кметът на Мадара Неделчо Неделчев твърди, че е научил състава на кабинета на "Има такъв народ" от изявлението на Слави Трифонов по партийната телевизия
Кметът на Мадара Неделчо Неделчев твърди, че е научил състава на кабинета на "Има такъв народ" от изявлението на Слави Трифонов по партийната телевизия

Изборите: Кандидат за депутат на Слави напуска “Има такъв народ”

На 11 юли българите избират състава на 46-ото Народно събрание. Изборите се наложиха след като избраното на 4 април 2021 г. 45-о Народно събрание не успя да излъчи правителство.

Гласуването в България започва в 7 сутринта и приключва в 20 часа вечерта на 11 юли. В този блог следим всичко важно по време на изборния ден и след това, до обявяването на официалните резултати от Централната избирателна комисия.

15:45 10.7.2021

На 11 юли в България се провеждат вторите за годината парламентарни избори.

Право на глас по данните от избирателните списъци имат 6 633 262 граждани.

За право да участват в 46-ото обикновено Народно събрание ще се борят 23 партии и коалиции.

Тук можете да проверите списъка с водачите на листи в отделните избирателни райони на партиите, които са с най-голям шанс да влязат в Народното събрание.

Общият брой избирателни секции в страната е 11 880. За пръв път вотът ще бъде проведен масово с машини. Те ще бъдат поставени в секции, в които има регистрирани над 300 гласоподаватели, а техният брой по данни на ЦИК е 9402. Тук можете да откриете своята избирателна секция.

Както по време на изборите през април и сега за хората, които са поставени под карантина, са осигурени мобилни урни.

За българите в чужбина бяха разкрити 784 секции по целия свят. Коя е най-близката до Вас и точният ѝ адрес можете да видите на интерактивната ни карта.

06:35 11.7.2021

Това са вторите избори за 2021 г. На 4 април българите гласуваха за 45-о Народно събрание. То обаче не успя да излъчи правителство. Ето как стигнахме дотук:

Как стигнахме до избори на 11 юли
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

06:37 11.7.2021

На тези избори за първи път гласуването в повечето секции ще се извърши с машини. Тук може да видите как става това:

Как се гласува машинно?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

06:40 11.7.2021

Първи отвориха избирателните секции в Оукланд и Крайстчърч, Нова Зеландия. Гласуването там започна точно в 22 часа българско време в събота (7 ч. местно време на 11 юли 2021 г.), съобщи Министерството на външните работи.

Два часа след Нова Зеландия започва и гласуването в Австралия. Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в Сан Франциско, САЩ – в 6 часа българско време в понеделник, 12 юли 2021 г.

Българските граждани зад граница могат да упражнят правото си на глас в 68 държави в 782 секции, с 69 на сто повече от изборите на 4 април 2021 г. Най-голям е броят на избирателните секции във Великобритания – 135, Германия – 115, Турция - 112 , Испания - 67, САЩ - 58, Гърция - 32 секции.

08:47 11.7.2021

Лидерката на БСП Корнелия Нинова гласува в избирателната си секция в София.

„Гласувах за правова държава, която се управлява от официални институции, а не от скрити кръгове”, каза Нинова. По нейните думи след този вот е необходимо съставянето на правителство, защото предстои гласуването на важни решения като държавния бюджет и Плана за възстановяване на ЕС. Тя каза още, че очаква по-ниска избирателна активност от тази на 4 април и изрази увереност, че партията и няма да завърши на третото място.

Корнелия Нинова гласува
Корнелия Нинова гласува

08:50 11.7.2021

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ упражни правото си на глас в Кърджали, където е водач на листата на партията си. Той поиска инструктаж от представители на избирателната комисия, тъй като те са задължени да го правят.

"Ако аз съм член на секционна комисия, няма да сложа подпис преди да съм преброил контролните разписки", каза Карадайъ.

08:56 11.7.2021

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган гласува в своята избирателна секция в София. С него беше и дългогодишната говорителка на партията и кандидатка за народен представител Велислава Кръстева.

Ахмед Доган и Велислава Кръстева
Ахмед Доган и Велислава Кръстева

09:01 11.7.2021

Централната избирателна комисия (ЦИК) е разрешила на пет секции да преминат от машинно към гласуване с бюлетини, съобщи председателят на комисията Камелия Нейкова. Причината е, че при доставката на машините те са имали технически проблем и не са работели.

До момента сигнали за проблеми с машини са подадени от още три секции, като ЦИК ще реши дали там може да се продължи гласуването с устройствата.

Как се гласува машинно?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

09:14 11.7.2021

Изборният процес в секции в област Сливен е бил прекъснат за около 45 минути. Причината е грешно изписано име на партия. Проблемът е отстранен и изборният процес протича нормално.

09:26 11.7.2021

„Гласувах за това да обърнем нова страница. България да продължи към дълбока същностна промяна и модернизация. Всички опити да се внуши страх и хаос са неоправдани. Изборният процес върви добре. Вярно е, че има ново техническо средство, с което гласуваме, но трябва да инвестираме доверие в него“, каза Иванов.

Той подчерта, че очаква честни избори и „Демократична България“ прави всичко възможно това да се случи. Иванов потвърди, че партията ще направи опит за съставяне на правителство, но повтори, че все още разговори с други партии не се водят.

09:55 11.7.2021

Служебният министър-председател Стефан Янев гласува в София. Той призова всички български граждани да упражнят правото си на вот.

„Имаме нужда да се утвърди парламентаризма в България. Имаме нужда от стабилно управление, което да се стреми за едно прозрачно и отчетно управление в интерес на страната“, каза той.

Служебният министър-председател Стефан Янев
Служебният министър-председател Стефан Янев

10:35 11.7.2021

ЦИК ще преброи разписките от машинното гласуване в 1343 избирателни секции в страната и 39 секции в чужбина. Те ще бъдат определени на случаен принцип до 16 ч. на 11 юли. Според указанията на ЦИК те трябва да извършат преброяване на контролните разписки от машинното гласуване. За избирателни секции с две машини за гласуване се осигуряват два протокола и един плик.

След преброяването, секционната комисия ще вписва резултатите в предадения им протокол, а членовете ще го подпишат.

11:12 11.7.2021

Към 09:30 часа избирателната активност е 6.9%. Това сочат данните на „Алфа Рисърч“, съобщи бТВ. По същото време през април по данни на агенцията избирателната активност е била около 6%.

По данни на „Маркет линкс“ към 08:30 избирателната активност в страната е била 1.6%

„Галъп Интернешънъл“ също отчита по-висока активност спрямо предишните избори. По данни на агенцията към 8 ч. тя е била 5.7%, а по това време през април тя е била 5%.

11:31 11.7.2021

Президентът Румен Радев също гласува на парламентарните избори. Той каза, че очаква започналите промени в страната да се превърнат в необратими.

„Държава, която принадлежи и работи в интерес на обществото, а не за скрити кръгове. Силно се надявам, че партиите ще подходят много по-конструктивно и много по-отговорно, за да отговорят на очакванията на гражданите“, каза той.

Пред медиите той коментира и отношенията между България и Северна Македония като призова разговорите да бъдат водени между София и Скопие, а не на други места, за да може ветото да бъде вдигнато.

Кои партии са най-близо до следващия парламент
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:12 0:00

12:11 11.7.2021

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че в страната цари „тотален хаос“, а изборите са организирани „по венецуелски, по мадурски“. Той обвини Централната избирателна комисия (ЦИК) в бездействие.

„Избори по венецуелски, по мадурски. Тотален хаос в страната. В чужбина е кражбата на века. Влизат уж специалисти, пипат машините, никой не знае какви са“, каза Борисов и добави, че въпреки описаната от него ситуация ГЕРБ няма да искат касиране на изборите.

„Аз съм благодарен на Господа, че ме оставиха живи. Как не ни затвориха, как не ни избиха“, каза той по адрес на служебното правителство.

12:51 11.7.2021

Избирателната активност в страната към 11 ч. е 11.85%, съобщи ЦИК. Говорителката на комисията Росица Матева каза, че машинното гласуване е било спряно в 56 секции, но по нейните думи те са много малък брой на фона на 10 516 устройства в страната.

13:24 11.7.2021

Една от лидерките на коалицията „Изправи се! Мутри, вън!“ Мая Манолова заяви, че в следващия парламент ще има „мнозинство на промяната“, което ще успее да формира правителство. Тя призова към масово гласуване по време на изборния ден.

„Политическата класа се занимава със себе си. Време е дневният ред на обикновените хора да бъде изведен напред“, каза Манолова.

Мая Манолова от "Изправи се! Мутри, вън!"
Мая Манолова от "Изправи се! Мутри, вън!"

14:24 11.7.2021

Лидерът на НФСБ и съпредседател на коалицията „Българските патриоти“ Веселин Марешки заяви, че коалицията няма да позволи „безчинства“ в управлението на страната.

„Доста примати се опитват да се качат на клона, наречен управление на България, за да безчинстват. Надявам се да не го позволим“, каза той.

Другият от съпредседателите на коалицията Искрен Веселинов каза, че в страната се гласува повече „против“, отколкото „за“.

„Гласувах за национално помирение и единство, гласувах за това да имаме воля да водим собствена и независима външна политика, да отстояваме националния интерес и да поставяме България над всичко“, каза той.

Веселин Марешки
Веселин Марешки

14:46 11.7.2021

Висока избирателна активност в часовете преди обяд в неделя отчитат секциите в Гърция, съобщават националните телевизии.

В южната ни съседка има разкрити 32 избирателни секции, 11 от тях са разположени на острови. С машини се гласува само в Атина. За първи път може да се гласува на островите Лимнос, Лефкада и Тасос.

Активни са и сънародниците на остров Крит, където има разкрити шест секции, информира БНР. Нова телевизия съобщи за опашка в Атина. Медиата съобщава за силен интерес към вота на остров Миконос, както и в Солун.

В градчето Никити на полуостров Ситония към 14 ч. са гласували 800 души при подадени 187 заявления.

14:47 11.7.2021

В Турция гласуването засега протича спокойно, с две изключения. До напрежение и намеса на полиция се стигна в двете секции в Истанбулския квартал "Авджълар". До инцидент се стигна в избирателната секция в българското консулство в турския град Бурса. Там имаше сбиване, като единият от участниците в беше отведен от полицията за разпит.

От турската полиция oбясниха, че става въпрос за сбиване между двама избиратели, предава БНР. До ранния следобед в неделя няма сигнали за проблеми в секциите в Западна Европа. По информация на бТВ във Франция гласуването преминава спокойно, с избирателна активност сходна с тази на изборите на 4 април.

Заредете още

XS
SM
MD
LG