Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как гласуваха българите в чужбина


Български граждани гласуват във Великобритания, където бяха разкрити най-много секции извън страната

Гласуването на българите в чужбина се превърна в основен двигател на обрата в изборния резултат. В чужбина безспорният победител е "Има такъв народ", а техният противник за окончателната победа ГЕРБ-СДС са едва четвърти. Разликата между тях е около 44 хил. гласа, приблизително колкото сбора от гласовете от два по-малки МИР-а в страната.

Окончателните данни от гласуването зад граница все още не са напълно обработени, но вече знаем резултатите от местата, където има най-големи български общности.

Засега се вижда само върхът на айсберга - че дойде край на опашките, край на километрите с влак или самолет, за да можеш да гласуваш. Край и на плашилото "Турция", заради което години наред българите в чужбина не успяваха да гласуват - защото се твърдеше, че българските граждани от турски произход ще преобърнат изборния резултат.

Вижда се и инерцията, с която в София се посреща гласуването в чужбина - все още като нещо второстепенно по важност. Този път големите проблеми на няколко места дойдоха във връзка с приключването на изборния ден и изпратените от секциите протоколи към ЦИК. На редица места, най-вече в Западна Европа, членовете на избирателните комисии се оплакаха от забавяния заради действията на комисията.

Избирателната секция в Мюнхен часове след приключването на изборния ден
Избирателната секция в Мюнхен часове след приключването на изборния ден

„Пратили сме си протоколите преди часове и все още дори нямаме потвърждение, че имейлът е получен. А след това трябва да чакаме потвърждение за редовни документи и разпускане“, написа във Фейсбук, която беше част от секция в Оксфорд.

По време на изборния ден телевизиите съобщиха и за няколко случаи на напрежение при гласуването в Турция. Там дори се стигна и до физически сблъсък между двама мъже, за които беше съобщено, че са отведени от полицията.

Както и през април, проблем в Турция се оказа изискването декларациите за гласуване да се попълват от лицата, които гласуват на място в секциите. По-късно от ЦИК дадоха разрешение декларациите да могат да бъдат подписвани и извън секциите и за попълването им да се оказва помощ. Няколко медии съобщиха, че и машините са затруднили хората с право на глас в Турция.

Къде как гласуваха

При обработени почти 100% от протоколите, както през април победители със сигурност ще бъдат от "Има такъв народ" (ИТН), които взема над 35% от всички гласове или общо около 60 хил. гласа

Второ място отново по подобие на изборите преди три месеца е за „Демократична България“ (ДБ). Коалицията получава над 31 хил. гласа или 18.5% от гласовете. Веднага след тях е ДПС като от движението получават 17.6% подкрепа и малко под 30 хил. гласа, почти всички от които идват от Турция.

Бившите управляващи от ГЕРБ, които в България са втора политическа сила, са поставени на четвърто място от избирателите, гласували извън страната. От партията на Бойко Борисов получават малко над 9% подкрепа или малко над 15 хил. гласа.

Проруската партия „Възраждане“ отново затвърждава добрите си резултати извън пределите на държавата като получава над 10 хил. гласа, които се равняват на 6.2%, повече отколкото получава например БСП.

Океания, Азия, Африка

Австралия и Нова Зеландия бяха първите места, на които се проведоха изборите и там секциите затвориха първи.

В Нова Зеландия, където гласи си подали 190 души, с най-висок резултат е „Демократична България“ (ДБ) – 35%, следвана от „Има такъв народ“ (ИТН) с 26.6% и „Вързаржане“ с 13%.

ДБ е и първа политическа сила в Австралия, където получава 45% от гласовете. Втори отново са ИТН 21 %, следвани от „Вързаждане“ с 13%. Там са гласували общо 379 български граждани.

В Китай, където бяха разкрити две секции гласуваха общо 68 души. Там 33% от гласовете отиват за ДБ, 16.9% печели ИТН, следвана от ГЕРБ с 15%.

В Япония за ДБ са гласували 61%, втори са ИТН с 11%, а трети са ГЕРБ-СДС с 9%. Правото си на вот там са упражнили 110 български граждани.

В Африка най-много са гласоподавателите в трите секции в Република Южна Африка.

Там са гласували общо 291 българи. Първа политическа сила е ИТН с 24%, следвана от ДБ с 20%, 18.5% Възраждане и ГЕРБ-СДС с 15.3 %. ДБ печели в Египет и Тунис, и поделя първото място с ИТН в Нигерия. Партията на Слави Трифонов е първа в Алжир, а лидер в Мароко е ГЕРБ-СДС. В тези страни са гласували по около 30 българи.

Европа

Вменяването на страх, че разкриването на по-голям брой секции в Турция ще доведе до многократно повишаване на гласуващите в южната ни съседка, които традиционно подкрепят основно ДПС, се оказаха неоправдани. Във всички 121-на секции гласувалите са 29 182-ма, от които малко над 90% са дали гласа си за движението. На изборите през април в страната гласуваха 22 259 души, но само в 35 секции, което доведе до сериозни струпвания на хора.

В секциите във Франция са гласували общо 3880 граждани. Там вотът печели ИТН, които получават 33.9% от гласовете. 30.9 % събира ДБ, а далеч зад тях с 9.5% са третите от ГЕРБ-СДС.

Партията на Слави Трифонов печели още в Италия с 39%, следвана от ДБ с 17.8% и „Възраждане“ с 12.7%. В страната са гласували общо 4100 граждани.

В Германия са гласували общо 30 474 души. Първа политическа сила е ИТН с 45 или близо 14 хил. гласа. Втори са ДБ с 21, а трети са ГЕРБ-СДС с 8.4%.

В Испания гласа си дали 14 814 граждани. От тях 7662 или малко над 51% получава ИТН. След тях с 13.% са ГЕРБ-СДС, следвани от ДБ с 10% и „Възраждане“ с 9%.

Във Великобритания, където бяха разкрити най-много секции извън страната, са гласували 33 243-ма души. 17 464 от тях или над 52% са гласували за ИТН. Втори са ДБ с 18%, следвани от „Възраждане“ с 7.8% и ГЕРБ-СДС със 7.2%.

В Австрия са гласували 3994 души. Най-много подкрепа 34%, получава ИТН с 1382 гласа. Близо до тях са от ДБ с 31%, а трети са ГЕРБ-СДС с 11%.

На Балканите и Южна Европа

В Северна Македония до избирателните секции са отишли общо 576 души. Първи, както и след предишните избори, с 212 гласа или 36% подкрепа са „Българските патриоти“. На второ място са ГЕРБ-СДС с 19.9 %, а трети се нареждат от ДБ с 14.6%.

В Гърция, където много българи упражниха правото си на глас по време на почивката си, все още не са ясни окончателните резултати. Гласувалите там са 9274-ма, а 3336 или 36% 2534 победители са от ДБ. След тях се нареждат ИТН, които събират 27% подкрепа, а трети са от ГЕРБ-СДС с 14.3%.

В Албания са гласували 210 души. Най-висок е резултатът на БСП – 31.2%, следвана от ГЕРБ-СДС – 24.7%, „Българските патриоти“ с 16.9 % и ДБ с 10%.При преброени резултати в 3 от общо 5 избирателни секции в Сърбия, резултатите показват, че своя вот са дали 327 души. Там води ДБ с 47.4%, които се равняват на 146 гласа. Втори са ИТН с 18.8% , а трети са ГЕРБ 12.6%.

В Кипър, където има голяма българска диаспора са гласували 2429 души. Малко над 50% от тях са подкрепили ИТН с 1225 гласа. Втори са ГЕРБ-СДС с 16%, а трети са ДБ с 8%.

САЩ и Канада

Данните на ЦИК за гласуването в САЩ и Канада, които най-късно пристигнаха, затвърждават тенденциите от останалите точки на света.

В САЩ са гласували 8904 души, а на първа позиция е ИТН, която е подкрепена от 3376 български граждани или 37.9% от гласувалите в страната. С малко изоставане на второ място с 30.4% подкрепа е ДБ, а трети са ГЕРБ с 11%.

В Канада са гласували 2931 души. 922-ма са подкрепили ИТН, която е на първо място с 31.4% от гласовете, следвана от ДБ с 27.9% и ГЕРБ-СДС с 12.8%.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG