Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пилотът на падналия МиГ-29 е загубил пространствена ориентация


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Пилотът на самолета, който преди месец се разби в морето до Шабла, е загубил пространствена ориентация и това е най-вероятната причина за инцидента. Това се казва в разследване на служба "Военна полиция", приключило в сряда.

Версиите на следствието са три, но авторите приемат за най-вероятна тезата за загуба на пространствена ориентация. Останалите две възможности са отказ на авиационната техника по време на полета и разрушаване на изтребителя вследствие на разрива на ракетата.

Изводите от разследването бяха публикувани в сряда.

Самолет МиГ-29 се разби в морето близо до Шабла на 9 юни тази година. Това стана по време на тактически учения. Пилотът - майор Валентин Терзиев загина.

Според "Военна полиция" за трагедията е изиграла роля и "неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите".

Като съпътстващи причини са посочени и "особеностите на полетите над море нощем, характеризиращи се с липса на визуални ориентири извън кабината на самолета и необходимост от пилотиране само по прибори", както и "неправилно разпределение на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от атака".

Докладът на "Военна полиция" ще бъде предаден на прокуратурата, която да продължи разследването. До 3-4 седмици предстои да бъде снет и записът от т.нар. черна кутия. Това ще стане в специализирана лаборатория на производителя в Руската федерация, съобщи БТА, като се позова на информация от министерството.

Черната кутия беше намерена повредена на 70 метра дълбочина в Черно море.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG