Връзки за достъпност

Извънредни новини

Четири грузински телевизии спряха да излъчват за 24 часа с искане на оставката на премиера


Кадър от погребението на Лексо Лашкарава, Грузия, 13 юли 2021 г.
Кадър от погребението на Лексо Лашкарава, Грузия, 13 юли 2021 г.

Четири частни телевизионни станции в Грузия спряха излъчване за 24 часа, настоявайки за оставката на премиера Иракли Гарибашвили. Причината са скорошните атаки срещу ЛГБТ активисти и журналисти, при които почина телевизионен оператор.

На 5 юли по улиците на Тбилиси излезе агресивна тълпа, за да блокира планирания за вечерта Прайд. Бяха ранени общо 55 души, 53 от които са журналисти.

Телевизионните канали Мтавари, ТВ Пирвели, Формула и Кавказия преустановиха дейността си на 14 юли, като съобщиха, че настояват също така всички отговорни за нападенията миналата седмица да бъдат наказани.

Това се случва ден след като регионалните телевизионни канали спряха излъчването си за 10 минути по време на погребението на оператора на телевизия Пирвели Лексо Лашкарава. Той почина няколко дни, след като беше нападнат на 5 юли.

Смъртта на Лашкарава предизвика масови протести срещу Гарибашвили и неговото правителство.

Вътрешното министерство на Грузия съобщи, че разследва смъртта на Лашкарава, но все още няма официална причина за нея.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG