Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борел представи план как ЕС "да отблъсне, ограничи и ангажира" Русия


Жозеп Борел
Жозеп Борел

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел каза, че ЕС трябва "да отблъсне, ограничи и ангажира" Русия. Той направи това изказване пред журналисти в Брюксел в сряда, малко преди срещата на Джо Байдън и Владимир Путин в Женева.

Борел коментира, че "едно подновено партньорство, което да ни позволи да реализираме пълния потенциал на сътрудничество, е далечна перспектива".

"ЕС, следователно, трябва да се държи реалистично и да се подготви за продължаване на спада в нашите отношения", каза Борел.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност представи доклад с предложение на стратегия за изграждане на "по-предвидими и стабилни отношения" с Кремъл.

Лидерите на ЕС ще обсъждат доклада на среща следващата седмица. Това е част от усилията за постигане на общ подход спрямо Русия, за разлика от различията, проявявани от отделните държави досега.

Предложената стратегия включва подробности за бъдещите отношения на Брюксел с 6 бивши съветски републики от програмата Източно партньорство - Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.

В доклада пише, че ЕС "твърдо отхвърля намерението на Русия да си осигури привилегирована сфера на влияние" в тези страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG