Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Никой няма нищо срещу "Пирогов". Балтов е освободен заради лошото си управление


Зам.-министърът на здравеопазването в служебното правителство Димитър Петров
Зам.-министърът на здравеопазването в служебното правителство Димитър Петров

Болница "Пирогов" се управлява непрозрачно, от съвета на директорите е укривана информация, не се е предприемало нищо срещу натрупаните през годините 10 млн. лв. просрочени задължения на болницата. Това са причините за уволнението на директора на спешната болница проф. Асен Балтов, които изброи зам.-министърът на здравеопазването в служебното правителство Димитър Петров.

"Конкретният повод за освобождаването на проф. Асен Балтов като директор на "Пирогов" е проверката на НЗОК", каза пред журналисти д-р Петров в четвъртък.

По думите му, става въпрос за неупражнен контрол от страна на директора. В сряда пресцентърът на здравно министерство съобщи, че Балтов е отстранен от поста си, след като проверка е установила нарушения и неоснователно получени суми в размер над 1 млн. лв.

"Един директор на болница да се олицетворява с лекарите и персонала е нелоялно. Никой няма нищо нито срещу "Пирогов", нито срещу лекарите, нито срещу сестрите", каза още зам.-министърът. Той благодари на медиците за работата им. Според него това, което засяга обществените болници и обществените средства, трябва да се оповестява.

Изявлението му идва броени часове след протеста на служители на "Пирогов", провел се в четвъртък сутрин на бул. "Цар Борис III". Лекари, медицински сестри и друг болничен персонал се обявиха против опетняването на името на спешната болница и излезлите по-рано през седмица обвинения, че болничното заведение точи Здравната каса чрез фиктивен прием на болни по клинични пътеки.

По-късно в четвъртък от пресслужбата на Министерството на здравеопазването съобщиха, че в Протоколи за извършена проверка от НЗОК се вижда, че е установена отчетена, но неизвършена дейност на над 400 лица за над 1 милион лева. Повечето от тях са отчетени с диагноза чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. В проверката на НЗОК е било установено, че липсват документи за описаните случаи, като извършени изследвания и назначено лечение при всеки един от тях.

На случаен принцип НЗОК е провела анкета сред част от "болните", които са заявили, че не са били лекувани в болницата. За друга част от "болните" е било установено, че са част от персонала на болницата и по време на "лечението" им са били на работа в лечебното заведение по график, съобщават още от ведомството.

Смяната на директора заради установени извършени нарушения е единствената законова възможност за реакция от страна на здравните власти. Това "не е оценка за дейността на медицинския персонал, каквито внушения се правят. Министерството на здравеопазването се отнася с уважение и респект към труда на почтените лекари и сестрите, работещи в болница "Пирогов", допълват от пресслужбата на МЗ.

Според зам.-министъра Петров е вероятно договорите на болницата за изпълнението на клиничните пътеки - за лечение на бъбречна недостатъчност и чернодробни заболявания да бъдат прекратени след като мине процедурата. Той отрече да има политически или личен мотив зад решението да бъде отстранен проф. Балтов.

По думите на Петров членовете на Съвета на директорите на "Пирогов" твърдят, че лечебното заведение се управлява непрозрачно, а проф. Балтов крие от тях множество материали, които те са му поискали. Според Петров така бившият директор е пречил на дейността на Съвета на директорите и се е опитвал да управлява еднолично, което е недопустимо при такава голяма държавна болница.

Проф. Асен Балтов отрича всички обвинения и смята да обжалва освобождаването си, за да не се петни неговото име, както и това на "Пирогов".

"Фиктивен прием на пациенти не е имало, всички минали са лекувани, няма източване на касата", каза Балтов в ефира на бТВ в четвъртък сутрин. Той допълни още, че е научил от медиите за уволнението си.

Балтов е директор на софийската болница от 4 години. Преди това беше началник на Първа травматологична клиника на университетската спешна болница.

Болница "Пирогов", както и всичките ѝ служители, бяха на първа линия по време на най-тежките вълни на пандемията с коронавирус. Болничното заведение беше целенасочено преобразовано от здравното министерство, за да лекува почти изцяло пациенти с COVID-19 и особено такива в тежко състояние. Приемът в "Пирогов" на болни с други заболявания беше ограничен значително по време на пандемията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG